Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brněnské sboristky: Osahával nás a naléval tvrdý alkohol! Pomsta, nebo kauza à la Kulínský?

Sbormistr sboru Scholastici Musici František P. je souzen za pohlavní zneužívání.
Sbormistr sboru Scholastici Musici František P. je souzen za pohlavní zneužívání.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jiří Nováček - 
7. dubna 2015
16:55

Pohlavní zneužívání nezletilých sboristek, pomsta zhrzených kantorů, nebo hysterická reakce rodičů? Zapeklitý rébus se nyní snaží rozlousknout brněnský soud.

Obžalobě z pohlavního zneužívání a ohrožení mravní výchovy mládeže čelí bývalý spoluvlastník prestižního soukromého gymnázia P. Křížkovského v Brně s uměleckou profilací František P. (54). Držiteli Ceny Jihomoravského kraje za práci s mládeží z roku 2013 hrozí až 8 let vězení! Sbormistr světoznámého tělesa Scholastici Musici sedí už rok ve vazbě.

Policie má proti němu svědectví šesti sboristek. Mezi lety 2010 až 2013 prý některé z nich o samotě nebo po koncertech osahával, další v kabinetu hostil tvrdým alkoholem. Jednu z žákyň měl dokonce vzít i do lesa na posed, svléknout ji a osahávat. „Pak si před ni stoupl a řekl: teď ty. Když se rozbrečela, už nic nebylo. Pak ji odvezl domů,“ tvrdila u soudu dívka, které se svěřila kamarádka.

U soudu včera však vypovídaly svědkyně ve prospěch sbormistra. „Trávili jsme spolu dost času, na kurzech hudby i o samotě. Choval se přátelsky. Fyzicky se mne nikdy nedotýkal. Nikdy si nic nedovolil, i když mne třeba vezl autem,“ řekla Michaela O. (20), bývalá studentka flétny. Mezi stěžovatelkami jsou podle ní i žákyně s pubertálními výkyvy chování.

Výchovná poradkyně Ivana G. objasnila, že ve škole byla neformální atmosféra, pití alkoholu ale rázně odmítla. „K oblíbencům se choval pěkně, až nadstandardně, ne však za hranou,“ řekla. Někteří dostávali i dárky, třeba flétnu.

Naznačila, že za stíháním mohou stát i vypjaté vztahy mezi Procházkou a částí učitelského sboru. „Ne všichni rozdýchali jeho emotivní a neortodoxní kritiku,“ řekla.

Jako Kulínský?

Kauza připomíná případ sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského (55), který byl odsouzený za pohlavní zneužívání nezletilých dívek. V dětském pěveckém sboru k němu v 90. letech došlo v nejméně 19 případech. Své svěřenkyně sbormistr osahával, s osmi z nich i souložil. Některým z dívek přitom nebylo ani 15 let. Kulínský svou vinu nikdy nepřiznal. Měl si odsedět 5,5 roku, po polovině trestu byl v roce 2011 propuštěný na svobodu.

janka174 ( 8. dubna 2015 00:44 )

A co důkazy? Lewinská měla potřísněné šaty. Tady čtu "jedna paní povídala", ale nic o pádných důkazech.

karelhlavaty ( 7. dubna 2015 20:14 )

Zde z pohledu nezávislého pozorovatele vyslovuji domněnku, že tvojenocnimura je debil. 15 chyb v pěti řádcích...

buban ( 7. dubna 2015 20:13 )

naid-Ty nedáš pokoj s tím zlobením...

naidka ( 7. dubna 2015 19:57 )

Fujara je mooc, ale taková pikola...?

buban ( 7. dubna 2015 19:47 )

Tato hláška mě také zaujala-a co teprvá fujara?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání