Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s kyselinovým útočníkem: V době napadení chodil k psychiatrovi

Autor: ljš, zb - 
26. března 2015
20:23

Je agresivní, chladnokrevný, a pokud útočil, tak dobře věděl, co dělá. Tak popsali znalci Jana D., který je obviněný z polití své expřítelkyně Martiny kyselinou. Údajný útočník se prý v době, kdy k napadení došlo, léčil z depresí.

Podle psycholožky Karolíny Malé má Jan D. narcistní sklony a potřebuje přísun respektu. „Vůči druhým se chová povrchně, inklinuje k ovládání druhých. Když to nemá, zneklidňuje ho to. Když není po jeho, má sklon k agresivitě," řekla u soudu.

Z její výpovědi vyplývá, že obviněný mohl hrůzný čin skutečně spáchat. „Snaží se zacílit a ublížit. Má pak tendenci spáchat chladnokrevný čin,“ dodala.

U soudu také vyšlo najevo, že Jan D. byl v době činu v ambulantní péči psychiatra s lehkými depresemi. „Těmi trpěl po rozchodu s přítelkyní. V okamžiku útoku byl schopen rozpoznávat společenskou nebezpečnost svého chování a byl schopen ho i ovládat,“ uvedl psychiatr Václav Fait.

Jeden ze soudních znalců, lékař Miroslav Dvořák, u soudu také popsal psychický stav oběti. „U Martiny P. došlo kvůli jejím těžkým zraněním k sociálnímu vyloučení ze společnosti. Nelze u ní vyloučit i tzv. sociální smrt. Bolest byla strašná, až zcela nesnesitelná. Ten, kdo to udělal, musel nejdříve usmrtit své srdce a empatii. Kdyby u něj byla trocha empatie, nemohl by takový čin udělat,“ řekl soudu.

„Za závažnou okolnost lze považovat to, že pachatel stál a ona seděla. Protože ve chvíli, kdy někdo otevře dveře auta, člověk sedící uvnitř se logicky podívá, zvedne hlavu. Útočník si byl jistý, že oběti dá plnou dávku,“ dodal.

Soudní jednání bude pokračovat v pondělí. Janu D., který vinu popírá, hrozí doživotí.

makmark ( 26. března 2015 22:15 )

 předpokládám, že ve vězení pak zcela sám uklouzne a zabije se úderem o umyvadlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání