Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo pořezal pár na Národní třídě? Soud osvobodil údajného pachatele!

Soud Júlia Gondu osvobodil
Soud Júlia Gondu osvobodil  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: ČTK ljš - 
20. března 2015
16:28

Případ brutálního napadení česko-italského páru v centru Prahy zůstal nepotrestán! Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby slovenského bezdomovce Júlia Gondu. Muž tvrdí, že v daném čase na místě činu nebyl. Neexistují proti němu žádné přímé důkazy, svědci ho spolehlivě nepoznali a kamerové záznamy nejsou zřetelné.

„Žádný z provedených důkazů nesvědčí o tom, že by pachatelem byl obžalovaný Gonda,“ řekla předsedkyně soudního senátu Hana Hrnčířová. Upozornila mimo jiné na to, že podle antropologického posudku je mezi útočníkem a Gondou velký výškový rozdíl, Gondova DNA se navíc neshoduje s genetickým materiálem, který pachatel zanechal nedaleko místa činu, když se opřel o zaparkované auto.

Dala tak za pravdu mužově advokátce Anně Jirotkové, která zdůraznila, že při poznávacím řízení na policejní služebně nepoznali Gondu tři ze čtyř svědků napadení a čtvrtý si byl jist jen z 80 procent.

Dvaašedesátiletý Ital a jeho devětadvacetiletá česká přítelkyně se stali terčem brutálního útoku loni 26. dubna. Dvojici, která se večer procházela po Národní třídě, pachatel u budovy Nové scény bezdůvodně napadl ostrým předmětem. Ženě způsobil řeznou ránu pod čelistí od brady až k uchu. Muže řízl třikrát do obličeje, jedna z ran na tváři byla osm centimetrů dlouhá, velmi hluboká a silně krvácela. Útočník po činu utekl, zraněným pomohla kolemjdoucí lékařka.

Ačkoliv útok pozorovala řada svědků, pachatel policii unikal. Pětapadesátiletého Gondu, který přebývá v Praze od roku 2008, zadržela až tři měsíce od útoku. Stalo se tak na základě e-mailu od ženy, jež viděla záběry z místa činu v televizní reportáži a později muže z videa ztotožnila s Gondou, kterého spatřila u Národního divadla vybírat koše.

Bezdomovec byl v minulosti sedmkrát soudně trestán především za násilnou trestnou činnost. Při výslechu po svém zadržení podle policistů uvedl, že už mu nezáleží na životě, a že když se dostane na svobodu, podřeže první ženu nebo dítě, které potká. I proto putoval do vazby.

Vzhledem k odvolání státní zástupkyně Gondovi v případě prokázání stále hrozí pět až 12 let vězení za pokus těžkého ublížení na zdraví. Po vynesení rozsudku rozhodla soudkyně o propuštění muže z vazby, žalobkyně si však proti tomu podala stížnost k vrchnímu soudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání