Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Falešný šlechtic tvrdil, že má zlatý poklad. Důvěřivci mu svěřovali celoživotní úspory

Autor: ljš, ČTK - 
4. března 2015
10:27

Falešný šlechtic a prý vlastník zlatého pokladu. Karel Šimko z Frýdku-Místku, který se vydával za potomka anglického rodu, obral důvěřivé lidi o 92 milionů. Soudce ho poslal na 10 let za mříže. Jednací spis měl 66 stran. Neuvěříte, co všechno nasliboval lidem, kteří věřili, že zázračně zbohatnou. 

Podle obžaloby Šimko podvedl zájemce, kteří chtěli investovat v jeho společnosti Astra Invest Limited. Sliboval jim zhodnocení vkladů až o 200 procent, přičemž od nich přebíral částky až do sedmi milionů korun. Někteří poškození mu svěřili celoživotní úspory. Mnozí investoři přivedli i příbuzné, o úspory tak přišly i celé rodiny.

Šimko podvedeným ukazoval diamanty a zlaté mince, přičemž tvrdil, že je vlastníkem zlatého pokladu. Podle kriminalistů ale muž mince koupil až za vklady prvních investorů. Šimko zájemcům také tvrdil, že je správcem majetku řady bohatých lidí z celého světa.

V bílých botách, obleku i klobouku – à la slavný mafián Al Capone – nakráčel 52letý Šimko do jednací síně. Působil uvolněně a před soudem tvrdil, že i on je obětí a že za vše může jeho společník, který ho prý připravil o desítky milionů korun.

Soudce ale prohlásil, že v době, kdy od poškozených lákal peníze, už obžalovaný měl devítimilionové dluhy u finančního úřadu. Když pak vynesl 10letý trest a ztrátu majetku, Šimko se jen pobaveně pousmál. Naopak mezi diváky zahřměl údiv.


ladybug ( 4. března 2015 15:43 )

Takový machři jako Karel Šimko jdou za lidmi, kteří mají peníze. Já jsem seniorka, ale protože žádné peníze nemám, tak mně nikdo neobtěžuje. U těch postižených je to prostě mamon.

gabreta ( 4. března 2015 15:06 )

Koukám, že Šimko si zařídil slušné stáří, podle vzoru našich polistopadových politiků, systémem "Po nás potopa"!! Devadesát míčů ulitých v cizině, nikomu nic nevracet a desetiletého trestu odsedí půlku za dobré chování. Kam se hrabou všechny Kalousko-Drábkovský pilíře a "Důchodové připojištění"!! Po base ho čekají všechny pláže světa a teplý kraje!!

dingous ( 4. března 2015 13:32 )

církvím taky lidi věří a dávají jim majetky a nikdo je nesoudí a netrestá

kacacek ( 4. března 2015 13:15 )

Jak může být někdo blbý a věřit tomu, že nějaká investiční společnost zhodnotí vklad až o 200 % ??? Nechápu. Ten člověk musí být neskutečný herec a zasloužil by si roli v Národním divadle ....

aronak ( 4. března 2015 13:04 )

 hlavně, jestli si těch peněz užil. Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. V tomto případě to platí několikanásobně. Jak může někdo věřit, že se mu zhodnotí vklad na 200%? To musí být někdo s IQ tupce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání