Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Estébák brutálně zbil 17letého chlapce v roce 1989: Soud mu potvrdil podmínku

Autor: ČTK - 
23. února 2015
11:33

Boží mlýny melou i pro bývalé příslušníky StB. Za brutální bití tehdy sedmnáctiletého Davida Kabzana dostal Petr Beran tříletou podmínku. „Ten estébák, který mě mlátil, mě vyslýchal už od mých 16 let, ale nikdy to nebylo tak brutální,“ vzpomínal na Palachův týden Kabzan.

Případ spadá do období ledna 1989, kdy se v centru Prahy uskutečnila série demonstrací proti komunistickému režimu známá jako Palachův týden. Příslušníci StB údajně chtěli od mladíka nátlakem vynutit svědectví potřebné k připravovanému procesu s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci.

Bývalý důstojník StB Beran podle obžaloby mladíka při výslechu slovně napadal, vyhrožoval mu a bil jej obuškem po zádech, krku a do hlavy. V kauze figuroval také jeho podřízený Kamil Líbal, který podle spisu výslech zapisoval do protokolu a nečinně přihlížel násilnému jednání nadřízeného. Líbal dostal dvouletou podmínku. Proti rozsudku se na rozdíl od Berana neodvolal, a tak je i jeho trest pravomocný. Beran s rozsudkem nesouhlasil a tvrdil, že se nic takového nestalo. Kauza je podle něj výsledkem msty ze strany odpůrců.

Napadený mladík u výslechu na StB vypověděl, že se demonstrace neúčastnil. Nakonec ale po nátlaku podepsal protokol, který tvrdil něco jiného. Jeho svědectví nakonec bylo pro StB zbytečné, protože u soudu s Havlem uvedl, že byla jeho výpověď vynucena násilím, a nešla tak použít jako důkaz.

wimr.tka ( 28. února 2015 12:48 )

 Nojo no,mjel tomudle nezletilímu dýzydentovy eště parádně natrhnout pr*del,aby to mjel jako suvenýr na vječný časi.

gordy88 ( 23. února 2015 14:17 )

"Norimberské procesy" s komunistama to je to, to co nám chybělo v roce 89.

stařec ( 23. února 2015 13:02 )

Pan Beran by měl dostat metál,že se snažil ochránit blahobyt,který zde byl,před zrůdami havlů,klauzů,církví a jiných zločinců !!!!!!!

tipr ( 23. února 2015 12:10 )

To byl určitě Kalousek , ten rád rozdává facky na veřejnosti .

janova ( 23. února 2015 11:55 )

Nechápu, kde zase vyhrabali tuhle kauzu po tolika letech. Kdyby soudili hned, tak by to mělo nějaký smysl.17letý chlapec asi nevěděl dřív že dostal nakládačku od StB.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání