Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před lety dům zapálil a teď v něm vraždil: Násilník po pitce skalpoval kamaráda

Autor: kru - 
11. února 2015
19:09

Obávaný násilník František M. (60) ubodal a rozsekal v Moravici na Opavsku souseda Jana K. (†56). V minulosti v obci zapálil dům a na svobodu se dostal díky amnestii. Teď mu hrozí výjimečný trest.

Obyvatele Moravice brutální vražda nepřekvapila. „Měl u sebe pořád nůž a paroží. Říkal, že tím parožím nás zřídí více než nožem,“ posteskla si jedna ze sousedek.

V roce 2011 zapálil František v obci stodolu a chytl od ní i dům jeho vzdáleného příbuzného. „Na jeho bratránka Josefa se skládala celá vesnice. Opravila se mu střecha, ale dostal mozkovou mrtvici a žije po léčebnách. Franta šel do vězení a ven se dostal po amnestii. Do částečně opraveného domu se nastěhoval,“ pokračovala stařenka.

S agresorem marně bojoval i starosta obce Josef Dus. „Když byl střízlivý, tak se s ním dalo mluvit. Jak si vypil, tak se ho všichni báli. Lidem vyhrožoval zabitím i zapálením domu. Bohužel nebylo v mé kompetenci jej z obce vystěhovat. Zařídili jsme mu i azylový dům, ale odešel z něj a vrátil se k nám,“ uvedl starosta Josef Dus.

Dle sousedů před vraždou muži popíjeli. „Franta volal na tátu, že u něj někdo leží. Chlubil se otci, že konečně tu osobu uzemnil. Táta šel dovnitř potmě a svítil si jen mobilem. Viděl pana Honzu. Prý byl pobodaný a skalpovaný,“ řekl Martin Čechák (20).

Policie už vraha obvinila. „Útočník měl použít nůž i sekeru. Útok vedl likvidačním způsobem a oběti způsobil devastační poranění. Po nashromáždění důkazů byl obviněn z vraždy. Hrozí mu až 20 let za mřížemi, případně i výjimečný trest,“ sdělila policistka Gabriela Holčáková.

beda88 ( 11. února 2015 21:12 )

Nuuuu, hlavně že si tuneldědous za svojí amnestií stojí. Kolik jen stála životů a zdraví. Přitom jsem byl k němu loajální zvláště k jeho přístupu ke vstupu do EU a přijetí €, ale tou amnestií to pos@al.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání