Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejdřív ubodal manželku, pak střelil matku do hlavy: Ve vězení si odsedí 30 let!

Leopold Ťuka (60) stráví zbytek života v kriminálu.
Leopold Ťuka (60) stráví zbytek života v kriminálu.  (Autor: Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
14:48

Za vraždu osmdesátileté matky ze Štarnova na Olomoucku potrestal soud jejího syna Leopolda Ťuku výjimečným trestem 30 let vězení. Muž svou matku střelil do hlavy z bezprostřední blízkosti v jejím rodinném domě. Už v minulosti za jednu vraždu seděl. Dříve ubodal svou manželku. Za její vraždu dostal 12,5 roku, z vězení byl podmíněně propuštěn v roce 1995.

Muži hrozilo 15 až 20 let případně výjimečný trest do 30 let nebo doživotí. Žalobkyně žádala 20 let. „Takto mírný trest nelze uložit z několika důvodů. Pan Ťuka se dopustil mimořádně nebezpečného skutku, jde o čin, nad kterým zůstává rozum stát. I když má zkušenosti s vyvražďováním svých nejbližších, takový atak vůči své matce nevěstí nic dobrého,“ uvedl soudce Vladimír Hendrych. Doplnil, že muž jednal nejen s rozmyslem, ale i v přímém úmyslu. „Velmi těsně unikl doživotnímu trestu. A to jen proto, že znalec absolutně nevyloučil možnost jeho resocializace,“ míní soudce. Ťuka se proti rozsudku odvolal, případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Tragédie se odehrála předloni v listopadu v rodinném domku ve Štarnově, poté co se Ťuka vrátil z hospody. Když mu matka vyčítala jeho nevhodný způsob života, vzal nelegálně drženou pistoli po otci, vrátil se do kuchyně, a když byla žena otočena bokem, střelil ji do hlavy. Seniorka na místě zemřela. Ťuka se policistům k vraždě nejprve přiznal, před soudem poté začal své výpovědi několikrát měnit. Uvedl, že si pistoli vzal na domnělého zloděje a nakonec přišel s tím, že mohl střílet někdo jiný nebo že šlo o náhodný výstřel. Rozdílné verze představil i dnes, kdy soudci předal své písemné vyjádření. V něm nejprve uvedl, že se vraždy nedopustil. „Potřeboval jsem ji nejvíc, kdo by mi pral a vařil,“ uvedl. Vzápětí potvrdil svou verzi, že zbraň vzal na údajného zloděje. Soud však jeho verzím neuvěřil.

U soudu vyplynulo, že žena musela násilí od svého syna snášet delší dobu a věděli o tom i sousedé. „Byl na ni sprostý, bil ji, urážel. Slyšela jsem, jak na ni křičí a nadává jí. Měla modřiny a plakala. Bil ji pěstmi a dával jí facky,“ uvedla jedna ze sousedek. Jednou prý přijela policie a Ťuku odvezla, odpoledne se ale už vrátil domů. Problémy potvrdil i starosta Štarnova Stanislav Nykl. Žena prý za ním přišla, když ji syn napadl. „Doporučil jsem jí, ať to nahlásí na policii,“ uvedl starosta. „Paní Ťuková byla oběť, pan Ťuka agresor. I podle znalců žena naplňovala v závěru života typické rysy oběti domácího násilí,“ dodal soudce.

Mrtvou ženu objevila její vnučka, která do domu vlezla oknem. Otce poté našla v hospodě. Podle vnučky babička své rodině sama říkala, že to nedopadne dobře. Odejít z domu ale nechtěla.

jerwo ( 3. února 2015 00:54 )

matkovrahu a otcovrahu je u nas vice nez verejnost vi.To nemluvim o vrazdach deti tatinky nebo maminkami,vychova je jedna vec ale at se snazi matka sebevic tak treba drogy a jine,napr. dusevni choroba,to mama neovlivni.Tohle je dvojnasobny vrah, a bude se mit ve vezeni lepe jak my v jeho veku,myslim v duchodu.Navic ma vse zdarma,spocitejte si vASI Nezbytnou rezii,najem atd. za 30let,on ma vse zdarma,ppouze se nemuze treba divat na urcite programy v televizi.Zni to blbe ale bude na tom lepe jak my,plus ostraha neco stoji,muzete si najmout hlidace za x penez denne.Z ekonomickeho hlediskqa by poprava usetrila,to si zkuste vypocitat sami,vase mesicni vydaje krat 30 let,plus deenne ostraha vezne1000kc.Sup do utulneho krimu,ale az v predduchodovem veku.

jerwo ( 3. února 2015 00:36 )

co mu bude chybet,duchod by zrejme nedostal nebo minimalni,ted je az do smrti zajisten na rozdil neumrzne jako bezdomovci a nebude mit hlad.Podivejte jak se vypasli v kriminale pravomocne odsouzeni vrahove,napr.Kajinek,a mnoho dalsich.On na rozdil se propusteni nedozije jako napr. pan Janak take ztloustnul,venku po propusteni,viz amnestie Klause se skoro vsicni vratili do utulneho kriminalu.Ja vsem doporucuji,az budete v krizi,tak se jak ve filmu s Burianem snazte se tam dostat.Ja az budu v krizi tak nekoho rohnu a budu na tom lepe jak v domove duchodcu ktery bych si musel platit,nebo nedej boze v peci cikana,viz hruza za 10000kc,dnes zverejneno.Kecy jak je to jinde jsou mimo misu,u nas je kriminal pro takove lidi jako dnew odsouzeny luxus.

beda88 ( 2. února 2015 09:37 )

Tohle je cena za vraždu matky???? Vlastně už za 2. vraždu. Asi dnešní kriminály nebudí hrůzu mezi recidivisty. Nedávno dávali na satelitu příběh z USA, kde nějakej týpek "jen" znásilnil 5 žen. Trest? 444 let bez možnosti předčasného propuštění. Tak takhle vypadá trest.

moiaza ( 28. ledna 2015 15:48 )

 A opět zvítězila znamá pravda o lásce, lži a nenávisti. Rád bych napsal že to jsou slova Vaška chrchly, ale bohužel to jsou slova Ghandího. Vašek mu pouze tuto větu odcizil. Tak, jak on to uměl nejlépe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání