Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Únosce letadla Dogajev je za mřížemi v Česku!

Británie vydala do Česka údajného únosce letadla Dogajeva
Británie vydala do Česka údajného únosce letadla Dogajeva  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
20. ledna 2015
19:31

Ruský občan Jevgenij Dogajev, podezřelý z pokusu o únos letadla na cestě z Moskvy do Ženevy v roce 2006, kdy musel letoun nouzově přistát v Praze, je po letech znovu ve vazbě v Česku. Vydala ho Velká Británie, kde dosud pobýval.

Český soud na něj vydal v únoru 2013 mezinárodní zatykač a také je podaná obžaloba u Městského soudu v Praze. Za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla mu hrozí až 15 let vězení.

Tehdy dvaatřicetiletý bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev, který se později nechal přejmenovat na Rotshtein, letěl v roce 2006 s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Silně opilý se údajně domáhal v letounu společnosti Aeroflot přistání v Káhiře.

Snažil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letadlo explodovat. Posádce s několika cestujícími se ho podařilo zneškodnit a skončil v rukou české policie. Stroj ale kvůli tomu musel nouzově přistát na ruzyňském letišti. Letadlo po 11 hodinách v Praze odcestovalo s většinou cestujících do Ženevy.

Podle advokáta Adama Černého byla v případu podána obžaloba k městskému soudu loni v prosinci. "Tento týden proběhne vazební zasedání o tom, zda bude ponechán ve vazbě, nebo propuštěn," dodal právník. Jeho klient je za mřížemi kvůli hrozbě útěku. Mluvčí soudu Markéta Puci potvrdila, že hlavní líčení v kauze ještě není nařízeno.

Dogajev strávil po incidentu dva roky v Česku. Složil dvě milionové kauce, aby mohl být propuštěn z vazby, a rozhodl se zažalovat Českou republiku o 12 milionů korun za to, že jeho držením ve vazbě porušila Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a svobod.

Městský soud v září 2008 rozhodl o tom, že Dogajev bude vydán do Ruska, kde by ho čekala vazba a vyšetřování kvůli únosu letadla. Termín odletu byl stanoven na 24. září, ale muž se k předání na letiště nedostavil. Po své tehdejší advokátce pouze vzkázal, že je v "nějaké jiné evropské zemi, kde požádal o azyl". Po jeho útěku kauce propadly.

V prosinci 2008 jej zatkla britská policie. Od té doby strávil jistou dobu ve vydávací vazbě, odkud měl putovat do Ruska. Britské úřady ho ale nevydaly. Podle advokáta Černého byl později z vazby propuštěn, musel ale nosit monitorovací náramek, který mohl nakonec sundat. V roce 2011 dostal v Británii azyl.

Poté, co na něj soud vydal mezinárodní zatykač, jej Britové poslali loni 21. října do Česka. Údajně mají ohledně ČR jistotu, že zde proběhne spravedlivý proces.

tgbg ( 21. ledna 2015 09:47 )

Za vším zlem hledej Rusa!!!! Ne nadarmo jedno české přísloví praví: Rusovi nevěř!!! Nikdy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání