Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trestu neunikl: Za 20 let starou vraždu padlo 12 let!

16. ledna 2015
11:02

Chybělo pár dní a vyhnul se vězení! Naštěstí bylo ale spravedlnosti učiněno zadost a sedmačtyřicetiletý Jan P. si má za dvacet let starou vraždu obchodníka s valutami odsedět 12 let.

Krajský soud v Plzni dnes potrestal sedmačtyřicetiletého Jana P. obžalovaného z 20 let staré vraždy v Mariánských Lázních 12 lety vězení. Podle soudu to byl právě on, kdo v březnu 1994 zastřelil ve svém domě obchodníka s valutami a jeho tělo ukrýval až do loňského ledna ve sklepní jímce. Pozůstalým má navíc zaplatit téměř 800.000 Kč. Rozsudek zatím není pravomocný.

Janu P. hrozilo 12 až 15 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupkyně pro něj navrhla trest na spodní hranici trestní sazby, případně i pod ní a mírnější typ věznice. Upozornila, že případ je neobvyklý nejen vzhledem k době, po jaké se jej podařilo objasnit. Za nepochopitelný označila tehdejší postup policie, ve věci totiž nebylo zahájeno trestní řízení. Policie jen pátrala po obchodníkovi, a to i přesto, že podle žalobkyně už tehdy měla poznatky svědčící pro podezření, že muž byl usmrcen. Naopak advokát obžalovaného Tomáš Sokol žádal zproštění, argumentoval absolutním nedostatkem důkazů.

Podle obžaloby Jan P. v březnu 1994 zastřelil ve svém domě pistolovou kuší tehdy šestašedesátiletého obchodníka. Ukrýt tělo mu údajně pomáhal jeho známý Tomáš Volejník, jenž loni přivedl k ostatkům policii. Bylo to jen pár dnů před promlčením činu. V kauze Volejník figuroval jako klíčový svědek, ale ještě než začal soud, spáchal sebevraždu. Sokol se během líčení snažil senát upozornit na Volejníkovu nevěrohodnost, muž prý byl chronicky bez peněz, dopouštěl se majetkových deliktů, byl psychopatickou osobností.

maxovskej ( 16. ledna 2015 13:29 )

To by mě zajímalo kterému parchantovy se povedlo uzákonit aby vražda mohla být promlčená,co je to u nás za sajrajt zákony které dokonce pomáhají vrahům FUJ.!!

rumovapalice ( 16. ledna 2015 12:41 )

co ti brání udělat si judra a jít taky vydělávat velký prachy, nesmíš halt bejt líná lopata

beda88 ( 16. ledna 2015 12:39 )

Nechápu, proč tr. řád ještě PROMLČUJE vraždu? Jednou se skutek stal a je NEVRATNÝ, tak proč omezovat na objasnění 20 let? To není jako ve stylu, porazil mi strom, za 20 let doroste nově zasazený. Trestat by se mělo i po 50 letech. Ať je to vekslák, nebo hlídač. To, že si najal Sokolíka, hovoří o tom, že vekslák se měl a i teď má nadmíru dobře. V pekle už na něj čekají, na ně žádné pozemské zákony naštěstí neplatí.

rumovapalice ( 16. ledna 2015 12:39 )

japa to asi navlík s tím Volejníkem, namazal mu schody?

moiaza ( 16. ledna 2015 12:11 )

Jo, Sokol bude klidně bojovat za nevinu vrahovi, který stojí ještě nad mrtvolou a je celý od krve. Pro peníze klidně i přes mrtvoly. To je náš obhájce práva Sokol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání