Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obžalovaní z 20 let staré vraždy jsou volní! Důkazy nestačily

Autor: ČTK, dce - 
4. prosince 2014
13:50

Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby čtyři muže viněné z vraždy vymahače dluhů z roku 1993. Podle soudu se neprokázalo, že skutek spáchali. Obžalovaní tvrdili, že čin nespáchali a že o ničem nevědí. Podle staré právní úpravy jim hrozilo 12 až 15 let vězení nebo i výjimečný trest. 

Oskar B. podle spisu přijal od neznámé osoby zakázku k zavraždění muže v roce 1993. Jan M. pak měl předat Josefu S. a Stanislavu P. střelnou zbraň, výbušninu a fotografii budoucí oběti. Za provedení činu pak údajně dostali jako odměnu každý 100.000 korun. Vražda se stala 21. listopadu v Hadovité ulici, kde byl tehdy dvaatřicetiletý muž zavražděn v zaparkovaném autě. Stanislav P. ho podle spisu zasáhl 18 výstřely ze samopalu typu škorpion, Josef S. místo činu se samopalem v ruce „jistil“. 

Státní zástupce Vladimír Mužík sám navrhl zproštění obžaloby pro Oskara B. a Jana M. „Nepodařilo se prokázat, že by se skutku dopustili,“ řekl Mužík při závěrečné řeči. Soud se s jeho názorem ztotožnil, zprošťující verdikt je pro tyto dva muže pravomocný.

O vině zbývajících obžalovaných byl naopak Mužík přesvědčen a žádal pro ně tresty mezi deseti a jedenácti roky vězení. Podle soudu ale k odsouzení chyběly důkazy. „Byl tady v zásadě jediný přímý důkaz. Tím důkazem byla výpověď svědka, který se nedá označit za svědka stoprocentně věrohodného,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Hana Hrnčířová. 

Bezcitný a naprosto bez výčitek svědomí. Tak popsal svědek Miroslav D. (60) jednoho ze čtveřice údajných vrahů Stanislava P. (50). „Opilej se v hospodě chlubil, že do frajera nasypal celej zásobník, vzal ho prý od pr*ele nahoru, válel se na zemi jako prase,“ popsal u soudu.

Čtveřice byla s rozhodnutím soudu spokojena. Muži a jejich advokáti řekli, že zváží, zda za trestní stíhání nebudou požadovat odškodné. „Jsem rád, že spravedlnost dosáhla svého. Od začátku jsem věděl, že nemůžu být odsouzen za něco, co jsem neudělal. Upřímně, to bylo velice nepříjemné a částečně to poškodilo moje jméno,“ řekl Oskar B. 

Pražští kriminalisté v 90. letech případ odložili po roce a půl vyšetřování, protože tehdy nezjistili skutečnosti, které by je opravňovaly někoho obvinit. Kauzu loni znovu otevřel speciální policejní tým Tempus, který čtveřici podezřelých zatkl před rokem jen měsíc před promlčením vraždy. Muži byli stíháni na svobodě.

maruch ( 4. prosince 2014 16:16 )

Městský soud v Praze by se měl zrušit.

sars ( 4. prosince 2014 14:43 )

 Jo to bylo před měsícem plků, chytli jsme je za pět dvanact, půjdou sedět až zcernaj, zase někdo udělal body bez ohledu na mozny výsledek. ...

bandour ( 4. prosince 2014 14:24 )

přesně Tempus pracuje tak, že nezjistí žádné nové skutečnosti, ale prostě čas promlčení je žene, aby případ znovu otevřeli a vykázali činnost, dal bych chlapcům, včetně státního zástupce, který to povolil vše zaplatit a ne aby náhrady na obhajobu za ně platil stát. Tedy my všichni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání