Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Doktor Čuně Barták plánoval z vězení tři vraždy: K 12 letům dostal dalších 18!

Autor: ČTK, sch - 
2. prosince 2014
13:50

Doktor Jaroslav Barták, který si ve vězení odpykává dvanáctiletý trest za znásiloňování svých asistentek, je vinný z plánování vraždy tří lidí. Soud ho poslal na 18 let za mříže. Ve vězení by tam měl dohromady strávit 30 let.

Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové si bude Barták uložené tresty ve dvou různých případech odpykávat postupně. "Nezapočítávají se vůči sobě navzájem. To znamená poté, co vykoná 12letý trest, začne vykonávat trest odnětí svobody 18 let, pokud bude naše odsouzení pravomocné," uvedla soudkyně.

Podle obžaloby plánoval Barták trestnou činnost loni na podzim ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Vězeň ale místo toho vše nahlásil. Vydíráním chtěl Barták získat přes 80 milionů Kč, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Důkazy proti Bartákovi stojí částečně na nahrávkách, jež díky kameře v hodinkách pořídil recidivista, který případ nahlásil. Barták na nich mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem. Nahrávky považuje Barták za nelegální, zmanipulované a upravované v počítači. Při minulém líčení zvuk neodpovídal mluvě, podle soudkyně Evy Drahotové to ale bylo dáno jejich přehrávacím zařízením. "Zvuk a pohyb je synchronní, záleží v jakém formátu se to přehrává," upozornila. Dnes se nahrávka přehrávala v jiném formátu a zvuk už mluvě odpovídal.

Video Doktor čuně zůstane v base. Jsem politický vězeň, brání se! - Pavel Schuster, David Malík
Video se připravuje ...

Barták tvrdí, že kauza je komplotem jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. S ostatními vězni v oddíle Barták nevycházel, měl s nimi konflikty a musel být přemístěn do jiné věznice. Barták odmítá, že by plánoval vraždy nebo vydírání. Hořín ale dnes připomněl výpovědi lidí, kteří se měli stát údajnými oběťmi Bartáka. Shodně uvedli, že Barták je povahově schopen spáchat takové činy, a činili opatření na svoji obranu.

Barták je podle znalců výraznou psychopatickou osobností. Plánování vraždy či vydírání odpovídá jeho osobnosti, byl by schopen a ochoten své činy organizačně dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky možné. Je narcistní osobností, netrpí však duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho.

pepazdepa2 ( 9. prosince 2014 00:12 )

Nechal se fotit se Zemanem, s Paroubkem a mnoha dalšími, že jako jsou kámoši. Jestlipak ho ještě považují za kámoše?

djaba ( 3. prosince 2014 16:56 )

A vy ,dojděte urychleně k Chocholouškovi ,máte asi noční můry .

djaba ( 3. prosince 2014 16:55 )

Stejně si myslím , že to na něj ušili .

andorea ( 3. prosince 2014 07:37 )

kolemdokola ( 2. prosince 2014 23:12 )

 Je to sice amorální zmetek, nicméně za katr nepatří. Za lehké ženy a žvásty se přece nezavírá, né? Moc někomu vadí, jako Rath, Janoušek či Mrázek. Je to precedens pro politické zatýkáni a težké žaláře. Buďte lidé soudní, to není vrah.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání