Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bože, kolik je tam Čechů?

Autor: INT - 
7. ledna 2005
05:01

ČR stále pohřešuje 15 Čechů, kteří se ztratili po katastrofě v jihovýchodní Asii. Společnost Ringier, vydavatel deníků Blesk, Sport a Nedělního Blesku, věnuje zisk z dnešního vydání deníků Blesk a Sport a ze zisku z prodeje následujícího Nedělního Blesku na pomoc Asii.

Česko stále ještě pohřešuje 15 lidí, kteří se ztratili po katastrofě v jihovýchodní Asii. Jsou naživu, nebo je surový živel o život připravil? To nikdo neví. Z Asie přicházejí čím dál zlověstnější zprávy. Jedna znich mluví o masových hrobech, do kterých jsou pohřbívány tisíce těl bez jakékoliv identifikace. Hroby rozeznáte jen podle množství neoznačených dřevěných kůlů... Čeští diplomaté mají vážné obavy o život sedmi lidí. Určitou pomoc by mohlo znamenat zveřejnění jmen pohřešovaných. K tomu ale úředníci potřebují souhlas příbuzných. A ten zatím dala jen jedna rodina. Mnozí příbuzní hledají své ztracené blízké i pomocí internetu. Mezi tisíci jmény se občas vyskytuje i nějaké české. S postupem času se naděje, že jsou naši krajané naživu, zmenšuje. V postižených místech panuje hrůza z epidemií. Proto tam dochází k neorganizovanému pohřbívání mrtvých, údajně včetně cizinců. Podle informací z oblasti má být například 120 km severně od thajského Phuketu hrob, který skrývá 10 tisíc mrtvol! To je dvojnásobek oficiálního počtu všech thajských obětí... Na místo je zákaz vstupu, je označeno jako zamořené území. Nikdo tedy nemůže s jistotou vyvrátit, že tam mezi tisíci jiných leží i pohřešovaní Češi. První masový hrob se objevil na Srí Lance a skrýval 600 mrtvých. Je možné, že tam leží i těla dvou českých žen, o kterých informovala turistka Lucie Martínková po svém návratu z ostrova. České úřady ale o těchto ženách nevědí, jejich statistiky je neuvádějí. Oficiálně potvrzují jednu oběť.


Největší pomocníci: SLONI Vloni natáčeli válečné scény pro film Alexandr Veliký, nyní pomáhají při likvidaci následků katastrofy. Kdo? Sloni. Pro těžké stroje jsou totiž některé oblasti Thajska příliš bahnité, strmé nebo neprostupné. A jediným, kdo se do nich dostane, je slon. Sumatra se při odklízení trosek potýká s nedostatkem techniky a sloni jsou velmi výkonní. Pro práci byli vybráni jen samci. Do thajského Pchúketu dorazili sloni v kamiónech z historického města Ajuttchajá. Do práce se pustili hned, ale ještě před tím dostali studenou sprchu, aby se zchladili po cestě v tropickém horku.

Společnost Ringier, vydavatel deníků Blesk, Sport a Nedělního Blesku, věnuje zisk z dnešního vydání deníků Blesk a Sport a ze zisku z prodeje následujícího Nedělního Blesku na pomoc Asii, postižené katastrofálním zemětřesením.

Asijské příběhy Lodě thajského námořnictva brázdí Indický oceán a vojáci vytahují z vody těla obětí. A to je 11 dnů po katastrofě. Práce, kterou si nikdo neumí představit. Těla jsou nafouklá a okousaná od dravých ryb. Obličeje mrtvých nejsou k poznání. Jen podle zbytku těla se pozná, zda šlo o muže, ženu nebo dítě. Snímek, který se včera objevil v redakcích všech evropských novin. Lidé prchající před vlnou tsunami. Obchodník, který sérii snímků nabízel, tvrdil, že právě takové vlny řádily na Srí Lance. Za fotografii požadoval 30 tisíc korun. Jenže. Snímky jsou podvrh. Byly pořízeny při katastrofě v Číně. Malé škrábnutí znamená smrt. Voda je nebezpečnou směsí mořské vody, splašků, odpadků a trosek. Pokud se do ran dostane několik kapek této nakažené vody, je konec. Záchranu nepřinese ani amputace, jejichž počet prudce roste. Šance na přežití lidí, kteří po katastrofě nebyli ihned ošetřeni, jsou nulové. Jednotlivé země světa se sice předhánějí ve výši částek, které slibují na pomoc pro jihovýchodní Asii, ale je otázkou, zda peníze budou skutečně poskytnuty. Před více než rokem dárci slíbili Íránu po ničivém zemětřesení přes miliardu dolarů. Dosud bylo investováno pouhých 17,5 milionu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání