Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní pomník č. 3: Poprava mosteckého lichváře!

Autor: František Prachař - 
20. října 2014
19:00

Filip Popelka (†27) byl v celém Mostě vyhlášený půjčováním peněz. Prosebníkům v tísni napařil prý až neúnosný úrok. A tak se nikdo ani moc nedivil, když ho zatím neznámý vrah zastřelil.

Záchranka přijela na místo střelby, do ulice Jiřího Wolkera 396, přesně v 19:48 hod. 4. listopadu 2006. Popelka už ale žádnou pomoc nepotřeboval. Záchranáři ho našli ležet v přízemní chodbě domu, hned za vchodovými dveřmi. Kolem něj byla taková kaluž krve, že by i laikovi byla jasná příčina smrti – vykrvácení v důsledku střelných poranění. Smrt oznámila přítelkyně mrtvého.

On ten Popelka byl policii vcelku známý svými aktivitami. Podnikal mnohdy na hraně zákona a byl i zapleten do známé přestřelky u jednoho mosteckého baru, kde se ochranka bránila ozbrojeným gangsterů“ řekl kriminalista Martin Charvát.

Vraždu lichváře připisuje vyřizování účtů v kriminálně závadovém prostředí mezi tlupami, které se v Mostě přetahovaly o moc a vliv. Policie také ví, že Popelka čelil opakovanému vydírání – kdosi chtěl, aby nepožadoval zpátky půjčené peníze. „Mezi lidmi měl asi sto padesát tisíc, nijak velkou částku, čili ta asi důvodem k vraždě nebyla,“ soudí major Charvát.

Viděli vraha

Pár lidí v ulici si vraha všimlo a dokonce i slyšeli výstřely. Policii pak popsali muže ve věku 25-30 let, asi 175 centimetrů vysokého. Na sobě měl tmavou bundu buď do pasu, nebo ke kolenům, tmavé kalhoty a čepici s kšiltem. V ruce nesl igelitovou tašku, snad žlutou.

„Svědci viděli, jak Popelka svému vrahovi, který šel těsně za ním, přidržel vstupní dveře. Po chvíli zaznělo několik výstřelů a pachatel utekl mezi domy do sídliště,“ líčí vraždu major Charvát.

Policie by potřebovala zmapovat síť Popelkových dlužníků, ale nikdo se – pochopitelně nepřihlásil. „Nám by stačilo i anonymní oznámení, případně jsme ochotni tomu, kdo by informace podal, anonymitu zaručit,“ říká kriminalista.

Policejní pomníky Policejní pomníky | Blesk

Další díl si můžete přečíst v Nedělním Blesku nebo již brzy na Blesk.cz

Čím lze policii pomoci

  • Nevšiml si někdo popsaného muže v širším okolí místa vraždy?
  • Neviděl ho někdo, jak např. nasedá do vozu, vchází do domu apod.?
  • Přihlásí se policii – i anonymně – některý z Popelkových dlužníků? Podá někdo informace o jeho dalších aktivitách?

libor123 ( 20. října 2014 23:06 )

 Tak zase taková škoda lichváře není. Ale to by se museli dneska vystřílet všichni poskytovatelé půjček když si to člověk spočítá a je to státem posvěcená lichva. Lichvářům by patřilo nakopat p.del a utnout tipec. Půjčovat na 5-10% by bylo ůnosné a i dostatečně výdělečné. Jenže to by páni bankéři neměli takové platy a to si přece nemůžeme dovolit sáhnout bankéřům na plat. Je to hnus velebnosti.

kiwi65 ( 20. října 2014 22:11 )

 Tak hlavně perfektní popis pachatele,hodí se asi tak na 70 procent chlapů.Ale takovýho šme.j.da škoda není.

obluda.pb ( 20. října 2014 19:57 )

Tak zrovna tenhle p řípad - žádná škoda nenastala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání