Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní pomník č. 2: Případ rozpuštěného Ukrajince!

Autor: František Prachař - 
19. října 2014
20:40

Fekální vůz přijel k jímkám septiku truhlárny ve Střížovicích u Litoměřic 20. září 2005. Jenomže jeho hadice se po pár minutách odsávání nevábného obsahu ucpala.

Chlapi z obsluhy ji zkontrolovali, a když zjistili, co vlastně ze septiku odčerpali, okamžitě volali policii. „Byly to skeletizované ostatky člověka, kosterní pozůstatky už nedržely pohromadě. Lebka byla proražená čtyřhranným předmětem a otvor v ní se shodoval s ploskou kladiva, které jsme později našli v dílně,“ vzpomíná major Charvát. „Podle nás je to vražedný nástroj.

Věk mrtvého odhadli na 40 a víc let, vysoký byl 168 – 169 centimetrů. Nepochybně patřil k některé z part ukrajinských dělníků, kteří v truhlárně pracovali a pro které si častokrát jezdil až k nim do vlasti domů sám majitel podniku.

„Ostatky spodní části těla toho člověka byly oblečeny do tepláků a přes ně měl ještě džíny, a to jsou vlastně jeho jediné identifikační znaky,“ dodal major. Podle jeho slov stupeň rozkladu tkání nasvědčuje tomu, že mrtvý mohl v septiku ležet půl roku až několik let.

Policie nepochybuje, že se jednalo o vyřizování účtů mezi Ukrajinci. Jejich skupiny se ale v truhlárně dost střídaly a nikdo z nich nikdy nebyl hlášen jako pohřešovaný nebo zmizelý.

„Tihle lidé hodně stojí o práci u nás, doma živí rodiny. Drží při sobě a s policií nechtějí nic mít. Výslechy těch, co jsme tam našli, nic nepřinesly,“ vysvětlil major Charvát.

Na Ukrajinu

Dělníci z truhlárny („majitel měl vše v pořádku, pracovní povolení i povolení těch lidí k pobytu, žádná černota,“ zdůraznil policista) v ní také spali, ve vyhrazené místnosti a k septiku to měli pár metrů.

Odstranění mrtvoly nejspíš proběhlo naprosto nenápadně. „Odebrali jsme z pozůstatků DNA a ve třech lidech jsme se vydali přímo na Ukrajinu, do Svaljavy, asi sto dvacet kilometrů od Užhorodu,“ říká major.

Předtím se spojili s tamní kriminálkou, vysvětlili o co jde a požádali o součinnost a o předvedení několika lidí. „Spolupráce byla bezvadná, Ukrajinci nám vyšli vstříc ve všem, ale vyšetřování jsme neposunuli. Ani porovnávání DNA k ničemu nevedlo." A tak policie spoléhá na pomoc lidí. Možná někdo pozná zbytky ošacení mrtvého, možná někdo něco viděl nebo slyšel...

Policejní pomníky Policejní pomníky | Blesk

Další díl si můžete přečíst v Nedělním Blesku nebo již brzy na Blesk.cz

Čím lze policii pomoci

  • Vzpomenou si lidé ze Střížovic, že někdo z Ukrajinců najednou nepřišel do práce, nakoupit a podobně?

 

  • Nechybí někomu z Ukrajinců, kteří u nás stále pracují, kamarád?

 

  • Pozná někdo zbytky džínsů? Měly poměrně charakteristický střih i knoflíky (viz foto).

ninunka ( 19. října 2014 23:04 )

už jsem se lekla, že podle zcela jistých indíciích-tepláky a džíny, řekne PČR, že to byl Voloďa

ninunka ( 19. října 2014 23:01 )

ty si nedáš pokoj ty janku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání