Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brutálně ubodal svého zaměstnavatele: Za vraždu z roku 2005 dostal 14 let!

Autor: ČTK - 
25. září 2014
12:56

14 let vězení za brutální vraždu podnikatele z roku 2005. Tak zní rozsudek nad Martinem Bódišem, který ubodal svého zaměstnavatele Pavla Nevařila. Podle obžaloby pracovník ochranky Bódiš muže připravil o život v jeho novém bytě v Otrokovicích. Obžalovaný, který pro zavražděného pracoval, vinu odmítá. 

Bódiš podle obžaloby devětadvacetiletého muže surově utloukl a ubodal na podzim 2005. Z bytu podle státního zástupce Romana Kafky odnesl notebook, hodinky a asi 50.000 korun. Policie asi po roce vyšetřování případ kvůli nedostatku důkazů odložila. Kriminalisté se začali vraždou znovu zabývat loni v listopadu, kdy zjistili nové poznatky, které by mohly vraha odhalit. Případ je posuzován podle trestního zákona, který platil do konce roku 2009.

Motivem k vraždě byly zřejmě osobní rozpory s podnikatelem. Obžalovaný vinu odmítá, poškozeného prý měl rád. Při zadržení se ale podle Kafky přiznal, po obvinění však otočil. Podle znalců obžalovaný trpí disociální poruchou osobnosti, která byla dříve nazývána psychopatií. Prognóza resocializace je u něj údajně minimální. Znalci označili Bódiše za člověka citově nestabilního, který v zátěžových situacích reaguje impulzivně a afektovaně.

Video Psycholožka Romana Hübnerová o obviněném Martinovi - Video - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Muž má podle psycholožky IQ kolem 90 a myšlení sociálně nepřizpůsobivé. Znalci obžalovaného vylíčili jako egocentrika, člověka vůči ostatním lidem necitelného a konfliktního s výraznými sklony k agresivnímu jednání a ke lhaní. Bódiš neobstál ani na detektoru lži. Podle Kafky zařízení signalizovalo nepravdivé odpovědi na vícero otázek týkajících se například způsobu usmrcení oběti či vlastního podílu na vraždě.

O Bódišových údajných sklonech k násilí u soudu vypovídali i svědkové. Obžalovaný byl v minulosti opakovaně trestán pro násilnou trestnou činnost, například i za týrání bývalé manželky. Zavražděný podnikal v pohostinství a byl i spolumajitelem společnosti provozující výherní automaty. Podle jeho bývalé ženy chtěl Bódiše propustit z práce.

Na dopadení údajného pachatele se podílel i speciální policejní tým Tempus. Jeho cílem je vyšetřovat letité případy uzavřené bez úspěchu. Jde o druhý úspěch tohoto týmu. Prvním bylo loňské objasnění pražské vraždy z listopadu 1993 a zatím posledním nedávné dopadení podezřelého z vraždy číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001.

jote ( 25. září 2014 17:19 )

No to moc neni, doživotí a vše zaplatit, píšu-li vše znamená to vše, lékaře, pohřeb, případnou rentu pro manželku, sirotčí pro děti, za sebe kriminál, žádné návštěvy, žádnou televisi, žádné video, nic pouze kriminál, určitě by šla kriminalita dolu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání