Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sestra z Rumburku zabíjela draslíkem! prohlásil lékař mrtvé pacientky

Autor: ljš, jad, uá - 
22. srpna 2014
10:00

Na neplánované tiskovce dnes vystoupil ošetřující lékař mrtvé pacientky Petr Vondráček. Novinářům popsal způsob, jak z vraždy obviněná sestra Věra M. (50) zabila těžce nemocnou. Podle něj starší ženě vpíchla draslík přímo do žíly místo toho, aby jej aplikovala do infúze. Tím jí způsobila zástavu srdce. V emotivním projevu lékař také vyvracel milostný poměr s podezřelou a obvinil ředitele nemocnice ze lži.

Externí lékař rumburské nemocnice Petr Vondráček se prý rozhodl veřejně vystoupit, protože ho vedení špitálu v tiskové zprávě nařklo z možného pochybení.

 "Já jsem připravil tiskové prohlášení, protože mě velmi nadzvedlo prohlášení ředitele nemocnice, který prošetřuje možné pochybení lékaře a odhalení případu dává na vrub střednímu zdravotnímu personálu. My dva (přišel s jednou ze sester, pozn. red.) jsme strůjci zajištění důkazů," prohlásil lékař.

Poté objasnil okolnosti případu, přestože tím porušil policií nařízenou mlčenlivost. Podle něj se jednalo o onkologickou pacientku, která byla ve velmi vážném stavu a její prognóza byla otázkou dnů.

"Povaha jejího onemocnění prostě neodpovídala mechanismu úmrtí. Jednalo se o srdeční arytmii. Pacienti s tímto onemocněním umírají na selhání orgánů, že jim poklesne tlak, nikoli na zástavu srdce," uvedl Vondráček. "Vzhledem k tomu, že se manipulovalo s draslíkem, který měl kapat v infuzi, chtěl jsem si tuto skutečnost ověřit. Odebral jsem také okamžitě krev. Sestry jsem se zeptal, zda je draslík v infuzi, ta řekla, že ano. Nevěřil jsem, infuzi jsem proto vzal a poslal ji do laboratoře," šokoval lékař.

Později se potvrdilo, že v infuzi draslík nebyl. "Měl se natáhnout z ampule a pustit do infuze. Podle mě ho podala nitrožilně přímo do pacientky. Toto jsem si ověřil tím, že v infuzi nic nebylo," vysvětlil. Celou věc prý hlásil hned ráno primáři a jeho zástupci. Vedení nemocnice však tvrdí, že se o případu dozvědělo až o tři dny později.

Pacientka neměla šanci přežít. "Draselné roztoky se používají v kardiochirurgii, ale pochopitelně u pacientů, kteří jsou napojeni na mimotělní oběh, například při transplantaci srdce. Předávkování draslíkem způsobí jeho zástavu," vysvětlil lékař s tím, že úmrtí prověřoval, protože této sestře nedůvěřoval. Také uvedl, že je to jediný případ, o kterém ví, přestože slyšel, že se zkoumají další. Popřel také informaci televize Nova, že měl s obviněnou sestrou poměr, a proto ji kryl.

Video Obviněná sestra byla vzata do vazby z důvodu, že hrozí její útěk a že by mohla ovlivňovat svědky - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Lékař bude v případu pravděpodobně figurovat jako klíčový svědek, pitva by totiž vraždu neprokázala. "Draslík se nedá už druhý den ověřit, protože se v krvi po úmrtí zvyšuje. Vyšetřující soudní znalec nás proto za zajištění důkazů pochválil," řekl Vondráček.

Právě z tohoto důvodu bude ale těžké sestře prokázat i případné další případy. V nemocnici se spekuluje o tom, že žena mohla za poslední tři roky provést eutanazii v dalším sedmi až jedenácti lidem. Právě jejich úmrtí totiž nemocnice v interním šetření vyhodnotila jako podezřelá.

Ředitel nemocnice Darek Šváb řekl, že zatím není možné říct, zda k chybné aplikaci léku došlo na základě nedbalostního pochybení, nebo byla motivem eutanazie, či dokonce vražda.

V době, kdy probíhala tisková konference, poslal soud zhruba po devadesátiminutovém jednání Věru M., obviněnou z vraždy, do vazby.

Video Sestru podezřelou z vraždy pacientky odváží eskorta. Kryla se modrou kapucí, na rukou měla pouta - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

clarabella ( 22. srpna 2014 21:11 )

A Vy byste chtěl/a takto odchazet. Bez síly se zvednout z postele, jen ležet a doufat, že Vám někdo vymění plenku, dá napít, atd. Někde jen o fyzickou bolest, ale i o psychickou.

clarabella ( 22. srpna 2014 21:08 )

Ti lidé umírají velmi nedůstojně. Většinou hubení na kost, v plinkách, odkázáni na ostatní. Nejde jen o fyzickou bolest. Nechtěla bych takto odcházet. Mít plenu a doufat, že mi ji nekdo vymění.

honad ( 22. srpna 2014 17:12 )

Stálo by za to ,aby média vyzvala všechny pozůstalé na děčínsku,kteří v posledních pěti letech podávali stižnost nebo trestní oznámení z důvodu zanedbání péče nebo podezřelého úmrtí.Zajímavé by byly i jejich zkušenosti s vyšetřováním. Mé zkušenosti s děčínskou kriminálkou jsou otřesné. Pokud by byla schválená ještě eutanázie,tak by krematoria nestíhala.!!! Každý člověk má právo na život,nikdo nemá právo zabít !

jiznicechy ( 22. srpna 2014 14:39 )

Četl jsem, že i vážně nemocní onkologičtí pacienti, pokud cítí podporu rodiny a její péči a lásku, nechtějí dobrovolně odejít ze života, i když prognózu znají. A navíc - nemůžete přece nechat na rozhodnutí nějaké sestry život člověka. To by vám potom mohli u kdekoho říct, že prosil o pomoc, tak ho sestra holt oddělala. Vážně nemocní jsou nejen onkologičtí pacienti a nelze přece nechat na libovůli sestry, jak rozhodne o životě.

petrkramnypresident ( 22. srpna 2014 13:47 )

To je odvozeno od toho zpěváka - Ritmus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání