Zmíněná trojice obžalovaných čelí obvinění s propagace nacismu kvůli vydání publikace Adolf Hitler: Projevy, za což jim hrozí až deset let vězení. Avizovaná publikace vyšla v roce 2012 asi v desetitisícovém nákladu a žalobce dráždí především subjektivní zabarvení celé knihy.

Žalobci Janu Petráskovi se nelíbí, že zmíněná vydavatelská trojice „obohatila“ projevy někdejšího německého diktátora mezititulky, které vyznívají, jako souhlas s myšlenkami Adolfa Hitlera, potažmo německého národního socialismu. Ty dostaly od vydavatelů přívlastky jako: Mírumilovná výstavba vlasti má prioritu, Nacionálně socialistický stát se otvírá lidem, Německo brání evropské kulturní dědictví nebo Mé velké mírové dílo.

Knihu chtěli u soudu rozdávat zadarmo!

Trojice se u soudu bránila skrze obhájce vydavatelství Tomáše Pecinu. Před jednáním ovšem rozpoutala zmatek tím, že se neúspěšně pokusila přes justiční stráž pronést do budovy soudu tašku plnou kontroverzních knih, kterou následně chtěli rozdávat všem aktérům hlavního líčení.

Podle advokáta vydavatelství se žaloba nezakládá na jakémkoli právním fundamentu a tudíž nemá žádnou hodnotu (právní, pozn. red.). „Obžaloba neměla být nikdy podána. Je důležité, aby měl každý člověk možnost seznámit se s tím, na čem nacistické hnutí spočívalo. Kniha je propagací nacistického hnutí, to nejde ani jinak, když jde o Hitlerovy projevy, ale nevyjadřuje souhlas s těmito myšlenkami,“ konstatoval Pecina pro server Novinky.cz.

Jiného názoru je ale obžaloba, která si vyžádala znalecký posudek od odborníka v oblasti extremismu a historika Vojenského historického ústavu v Praze Jana B. Uhlíře, který dospěl k závěru, že kniha úmyslně manipulativním způsobem a téměř na každé straně propaguje nacistickou ideologii, a to způsobem, který přesně zapadá do stylu, jakým soudobá neonacistická scéna tuto ideologii podsouvá širším vrstvám obyvatelstva.

Za zmínku stojí i fakt, že všichni obžalovaní už mají záznam v trestním rejstříku. Pavel K. napadl v roce 1997 jako člen hnutí skinheads se svými společníky osobu, která ho označila za „nácka“.