Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrobka na Olšanech se rozpadá: Vojáci převezli 3000 rakví s ostatky padlých kolegů!

Autor: Pavel Schuster - 
31. května 2014
16:32

Vlhko, zápach, rozpadající se rakve. Hrobku padlých vojáků z první světové na olšanském hřbitově o víkendu vyklízí vojáci ve svém volnu.

Tři tisíce rakví, devět vojáků, tři nákladní auta. Na pražských Olšanech byl dnes pěkný frmol. A dnes práce pokračují. Rozpadlé rakve v nových obalech i ty zachovalejší vojáci převáží do bývalého muničního skladu v Babicích u Říčan.

Ostatky jsou na Olšanech uloženy od roku 1930. „Vlhko, tma, poškozené rakve, nedůstojné uložení a nemožnost přístupu k pietnímu uložení květinových darů,“ vyjmenoval ředitel hřbitovní správy Martin Červený problémy.

Kostnice by se ale měla dočkat velké rekonstrukce. A to do dvou let. Pokud se tedy ministerstvo obrany a poskytne dotaci z rozpočtu na péči o válečné hroby.

jana999 ( 1. června 2014 08:16 )

mimochodem ty debilní ožralo jsi se zase válet pod most tam tvůj slovník zapadne do té samé klasy, jako jsi ty

jana999 ( 1. června 2014 08:15 )

proti opravě nic, i když kdyby to nenechali zdevastovat, nemuseli dneska dělat tak nákladnou rekonstrukci, ale dělat z toho zpeněžitelnou atrakci. Středověk sem neplet, já se teda do něj vracet nechci

majojo ( 31. května 2014 19:41 )

Zkus se zeptat v kanceláři na Olšanech, tam seznamy pohřbených vojáků mají. A pokud myslíš, že tvůj dědeček by mohl být pochovaný někde jinde, není nic jednoduššího si vygooglit, kde je nejbližší pohřebiště padlých z 1. světové a zeptat se tam. Internet, jak vidím, máš, tak tomu jedno víkendové odpoledne věnuj.

majojo ( 31. května 2014 19:12 )

Dodnes jsem se domnívala, že jsou to hromadné hroby pozůstatků padlých - kdysi tam bývaly i seznamy, od kterého pluku a kdo, pokud byl indentifikovatelný, tam leží. A taky pamatuju, že se ještě začátkem 80. let natomhle místě scházeli jejich spoklubojovníci v uniformách - až jednou tam stál sám ten poslední a plakal.... Ale ty kytky jsou na některých hrobech ještě pořád.

majojo ( 31. května 2014 19:08 )

Debilní nekrofile a psožroute: Už jsi asi dlouho nebyl na Olšanech, že? V civilizovaných zemích možná, ale tady? Když chce Červený udělat z Olšan lunapark? Za dva roky - to si to někdo rozmyslí a bude všechno jinak. A proč jsou v ossariu uloženy ostatky vojáků a "obětí 1. světové války?" To musel formulovat nějakej intelektuál tvého kalibru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání