Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Falešný léčitel nutil k sexu důvěřivé ženy a obíral je o úspory. Dostal osm let!

Soud poslal falešného léčitele Jana Jána na osm let do vězení.
Soud poslal falešného léčitele Jana Jána na osm let do vězení.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
22. května 2014
17:13

Pražský vrchní soud dnes zmírnil o devět měsíců na osm let vězení trest pro Jana Jána, který se podle obžaloby vydával za léčitele a připravil důvěřivé ženy o peníze. Údajně vylákal z 15 obětí zhruba 2,3 milionu korun. V jednom případě vyžadoval za své léčitelské služby také sex a ženu poskytl i dalším dvěma mužům.

Odvolací soud se dnes případem zabýval už podruhé. Před rokem Jánovi zmírnil původní čtrnáctiletý trest na osm let a devět měsíců vězení. Kauzu ale z podnětu Nejvyššího státního zastupitelství nařídil znovu otevřít Nejvyšší soud (NS).

Městský soud v Praze nejprve Jána poslal na 14 let do vězení za podvody, znásilnění a obchod s lidmi. Vrchní soud loni překvalifikoval znásilnění na sexuální nátlak a verdikt zmírnil. Pražští soudci ovšem podle NS měli jeden ze skutků v obžalobě překvalifikovat na obchodování s lidmi. Jedna z žen totiž neměla peníze a Jáno po ní údajně třikrát chtěl, aby za léčitelské služby zaplatila sexem. Počtvrté podvedenou ženu nabídl dalším dvěma mužům ke skupinovému sexu, což mělo za následek zhoršení jejího zdravotního stavu.

Odvolací soud se řídil názorem NS, skutek překvalifikoval a uložil trest na spodní hranici trestní sazby, která je v tomto případě osm až 15 let vězení. Obhajoba naopak tvrdila, že sex byl dobrovolný, často dokonce z ženiny iniciativy. "Mám za to, že jsem nikdy s nikým neobchodoval. Sex probíhal naprosto dobrovolně," uvedl dnes před soudem Jáno, který je ve vězení zhruba 2,5 roku.

Peníze měl dávat na "charitu"

Jáno působil od roku 2007 na různých místech v Česku, zejména na Chomutovsku, v Praze a Plzni. Ženy vyhledával přes sociální síť na internetu, někdy své služby nabízel přes inzerát. Nejdříve ženám napsal, že z očí na fotografiích vycítil problémy, které by dokázal vyřešit. Některé ženy skutečně trpěly dlouhodobou nemocí, jiné byly zdravé a Jáno jim potřebu léčby vnutil s hrozbou, že se jim jinak přitíží.

Za slibovanou pomoc žádal podle žalobce v jednotlivých případech odměnu. Někdy tvrdil, že peníze jsou určené na charitu, jindy sliboval jejich vrácení, což ale neudělal, případně předal jen zlomek částky. Jáno podvody v této kauze přiznal, bránil se ale obžalobě ze znásilnění.

djaba ( 25. května 2014 21:17 )

Kde se dá vystudovat na falešného léčitele ? Jen by ale musela být nástavba - jak se vyhnout vězení .

fionora ( 23. května 2014 10:55 )

Bože můj, ty ženské snad byly nesvéprávné.

zelena.karkulka ( 23. května 2014 00:35 )

Já bych ho snad ani netrestala,pokud se toto vydávalo za léčitele a nějaká žena tomuhle byla ochotná podržet

abvydavatelstvi ( 22. května 2014 22:41 )

Měděné okapove roury....!!!

abvydavatelstvi ( 22. května 2014 22:41 )

Jaktoze ještě na blesku nepisou o te aféře co je na Slovensku.... jak se vyjádřila jedna moderátorka o ciganech kteří jim na domě nad raném kradli okapove roury... .. napsala to nafacebook a teď ji kvůli tomu vyhodili z práce a dokonce ji hrozí vězení... už to řeší generální prokuratura... to je rasizmus naopak ..... cigani můžou krást zabíjet znasilnovat podvadet... a když se člověk od plic ozve ..hrozí mu vězení... a cigan jde krást jinde....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání