Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánkův muž Dalík skončí u soudu: Hrozí mu deset let

Lobbistu Marka Dalíka státní zastupitelství obžalovalo kvůli údajnému půlmiliardovému úplatku.
Lobbistu Marka Dalíka státní zastupitelství obžalovalo kvůli údajnému půlmiliardovému úplatku.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, Martin Hurda, David Malík)
Autor: ČTK - 
15. května 2014
13:01

Vrchní státní zastupitelství dnes podalo obžalobu na lobbistu Marka Dalíka s někdejšího blízkého spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Údajně si řekl o zhruba půlmiliardový úplatek. Za pokus o podvod mu hrozí až deset let vězení.

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr, který v březnu 2011 uvedl, že Dalík požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Kriminalisté lobbistu zadrželi začátkem října 2012 v Praze. Žalobce pro něj navrhoval vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků, soud mu ale nevyhověl.

Dalík se podle vyšetřovatelů pokusil o podvod - peníze nakonec nezískal, ale údajně slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv. Detektivové protikorupční policie na vyšetřování případu pracovali zhruba tři roky v mezinárodním týmu s kolegy z Rakouska, v oboru justice spolupracovali s USA, Izraelem, Švýcarskem a Španělskem.

Topolánkův kabinet rozhodl o nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun na jaře 2009. Smlouva s firmou Steyr se podepsala krátce poté. O více než rok později se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 pak média zveřejnila výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek. Dalík tehdy jeho slova o obřím úplatku označil za úplný nesmysl.

Kauza nákupu Pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší. Tuto středu městský soud nepravomocně zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončil případ údajné korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.

ikolop ( 18. května 2014 06:17 )

Dalíka a pravičácký tunelářský spol. hned zavřít, policajty, st. zástupce a soudce, kteří tu bandu kryjí, také !

ikolop ( 18. května 2014 06:10 )

Bože, kam jsme to dospěli, když na tak vysoké (důležité) posty dosazujeme primitivní holky bez vzdělání, jejichž hlavním zájmem jsou blbé šperky, oděvy a kabelky, jakožto i Rittigy, též s "kvalitním" vzděláním, tj. vyučením jako Nagyová, oba prodavači s údajnou nejvyšší kvalifikací : jak vytunelovat státní kasu, jak terorizovat, klamat, ponižovat, zneužívat, zesměšňovat podřízené, známé a přátele, vč. omezenců z rozvědky, jak rychle získat za státní peníze nejluxusnější šperky, auta a nemovitosti na Floridě, Hawaii a jinde ! Nejen Nagyová a Poul, ale i Bém, Janoušek, Grygárek, Rampula, Topolánek, Dalík, Langer, Pavel Němec atd. , kromě asi naprostého mimoně, ubožáka Marka Bendy a možná i pitomečka - zaslepeného Nečase, je všechno jedna banda patřící (zřejmě) do kriminálu. Je to politický hnůj, sebranka ? Je potřeba takové lidi zavírat a zkonfiskovat jejich (státní, náš) majetek ! Jejich způsoby tzv. tunelování a mafiánství se šíří jako infekční nákaza mezi ostatními grázly. Až se Nečas, opožděný ve vývoji, dozví o všech intrikách své "milované" bufeťačky, Nagyové, tak se fofrem rozvede. Naivní podpantoflák, hlupák Péťa.

andreslawicky ( 16. května 2014 10:23 )

Půjde sedět jako Barták

andreslawicky ( 16. května 2014 10:22 )

Jen Berlusconi tam chodí hrát karty a rozdávat podpisy do dalších voleb,důchodci si to pochvalují jedí dobroty jako nikdy jelikož Silvio je veselá kopa

andreslawicky ( 16. května 2014 10:21 )

Nádherná prý vám tam v té České kotlině pěkně leje tady je fajn dobře se bavím Dalíka zavřou asi jako Bartáka nebo Janouška

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání