Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při sexu tajil, že je HIV pozitivní: Hrozí mu 12 let!

Rudolf Martin N. u soudu v roce 2005, kdy dostal 3,5 roku za šíření nakažlivé choroby
Rudolf Martin N. u soudu v roce 2005, kdy dostal 3,5 roku za šíření nakažlivé choroby  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš, ČTK - 
14. května 2014
13:33

Už v minulosti seděl za šíření nakažlivé choroby. Teď je HIV pozitivní Rudolf Martin N., zvaný Maarty, před soudem znovu. Zatímco před osmi lety při nechráněném sexu naštěstí nikoho nenakazil, tentokrát podle obvinění jeho milenci, které o své nemoci neinformoval, takové štěstí neměli.

Krajský soud v Liberci dnes začal projednávat případ Rudolfa Martina N., který je obžalován z ohrožení pohlavní nemocí a těžkého ublížení na zdraví. Maarty je nakažený virem HIV a v minulosti už byl jednou odsouzen za šíření nakažlivé choroby. Vinu odmítá, hrozí mu až 12 let vězení. S ohledem na citlivost případu bude většina hlavního líčení neveřejná, za zavřenými dveřmi se odehrají i výpovědi znalců a svědků.

Podle obžaloby měl na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s šesti muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom a jednoho údajně virem HIV nakazil. O své nemoci ví obžalovaný už od roku 2001.

Šestatřicetiletý Maarty, vinu kategoricky odmítá. Odsouzení na 3,5 roku v roce 2005 prý pro něj bylo dostatečným poučením. "Čím jsem si tehdy prošel, mi stačilo. Nechtěl bych to opakovat," řekl dnes u soudu.

Známosti podle obžaloby navazoval předloni v době, kdy neměl stálého partnera. Tvrdí, že o své nemoci dopředu informoval všechny své milence a pokaždé při sexu používal jako ochranu kondom. Výpovědi svých příležitostných partnerů z té doby označuje za lži. Obvinění považuje za mstu jednoho z nich, se kterým odmítl mít vážnější vztah a který údajně zná i ostatní muže svědčící proti němu. Vypovídá proti němu i muž, o němž Maarty tvrdí, že ho nezná a nikdy s ním nic neměl.

V roce 2005 byl Rudolf Martin N. odsouzen za šíření nakažlivé choroby a pokus o těžké ublížení na zdraví. Podle verdiktu virem tehdy dva roky ohrožoval své známé a nejméně v deseti případech měl s muži pohlavní styk. Seriózně vyhlížející muž v té době navazoval známosti v gay klubech v centru Prahy a také na internetu. Policisté po jeho zadržení apelovali na jeho případné partnery, aby podstoupili zdravotní testy, nikdo z nich však nebyl nakažen.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání