Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Gang švagra známého herce: Zavraždil podnikatele a zakopal ho v poušti!

Švábův gang zavraždil devětačtyřicetiletého podnikatele a zakopal ho v poušti
Švábův gang zavraždil devětačtyřicetiletého podnikatele a zakopal ho v poušti  (Autor: Policie ČR)
Autor: ljš, ČTK - 
13. května 2014
13:36

Vytipovávali si boháče, mučili je, až od nich dostali hesla k účtům a pak se jich zbavili. Hlavou brutálního gangu byl podle vyšetřovatelů švagr známého českého herce Michael Šváb. Ten se mimo jiné chystal také k únosu pokerového multimilionáře Martina Stazska.

Organizovaná skupina údajně fungovala tak, že si Šváb tipoval bohaté lidi, které následně pod různými záminkami lákal do zahraničí. Tam je jeho komplicové uvěznili, mučili a vydírali, až je donutili k zpřístupnění vysokých částek.

První obětí skupiny se podle obžaloby stal v létě 2011 někdejší provozovatel internetových portálů, kterého Šváb kontaktoval pod falešným jménem Robert Kelner. Vymyslel si, že chce přispět pěti miliony dolarů na charitu a rád by se o tom s podnikatelem poradil. Byznysmena vylákal do španělské Valencie, kde jej v pronajatém bytě spoutali maskovaní muži a donutili ho vyplatit se ze zajetí celkem 34 miliony korun. Poté nezraněného podnikatele odvezli zpět na letiště.

Při dalším únosu o rok později, už ale skupina spáchala první vraždu. Devětačtyřicetiletého podnikatele M.W. prý Šváb vylákal do Dubaje pod záminkou uzavření smlouvy na stavební práce v Bratislavě. Podle serveru Novinky.cz vše v Emirátech nachystal, ale před příjezdem oběti se vrátil do Prahy, aby si zajistil alibi.

Špinavou práci za něj udělali jeho kumpáni. V pronajatém apartmánu byznysmena spoutali a donutili vyzradit PIN a přístupová hesla k internetovému bankovnictví. O popravě muže muselo být předem rozhodnuto, nemohli ho nechat odejít živého, protože se se Švábem znal z jachtařského klubu a snadno by ho identifikoval.

Skupina do něj proto nalila láhev tvrdého alkoholu a odvezla ho do pouště.  Tam ho nejprve začali dusit igelitovou fólií a nakonec ubili kamenem a zahrabali do písku. Z jeho účtů vybrali celkem 1,8 milionu korun. Tělo zavražděného se nikdy nenašlo.

Pražský městský soud začne kauzu projednávat 16. června, s vynesením rozsudku předběžně počítá v druhé polovině července. Obžalovaným mužům je od 38 do 48 let, většina z nich je nezaměstnaná. Tři pocházejí ze Zlínska, dva z Prahy, jeden z Rokycanska a jeden z Kladna. Švábovi, Danielu Dimitrovovi, Petru Klementovi, Liboru Skopalíkovi a Jiřímu Přeučilovi hrozí doživotní tresty, Petru Skopalíkovi a Miloslavu Malíkovi až 16 let vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání