Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Matka (22) otrávila malou Aničku fridexem: Dostala 12 let a ústavní léčbu!

Malou Aničku otrávila její matka fridexem!
Malou Aničku otrávila její matka fridexem!  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK, hra - 
13. května 2014
09:02

Dala své dceři do jogurtu a vody se šťávou nemrznoucí směs do aut fridex! Anička (4) po včasném zákroku lékařů přežila, její matce Anně J. (22) hrozil až výjimečný trest. Nakonec dostala 12 let ve věznici s ostrahou a soud jí také nařídil ústavní léčbu!

K otravě malé Aničky došlo letos v lednu v Českých Budějovicích. Lékaře přivolal otec dívky. Travička včera před soudem nedokázala říct, proč svou dceru chtěla zabít a tvrdila, že ji miluje. Dnes však obžalovaná přihlížela soudu zpočátku bez emocí a snažila se skrývat svou tvář. Často hleděla k zemi, jen občas vrhala pohledy do rohu soudní síně, kde usedl její manžel Martin. Když dostala prostor vyjádřit se, rozplakala se.

Anička mohla oslepnout i zemřít

Za to, že se pokusila s rozmyslem zavraždit své dítě, dostala nakonec 12 let ve věznici s ostrahou. Současně soud rozhodl, že Anna J. musí podstoupit psychiatrickou léčbu. Nejednala totiž prý v afektu, jak tvrdila!

Na promyšlený čin poukazovala i státní zástupkyně Dagmar Šimáková. Anna J. totiž fridex podala dceři opakovaně, kvůli ujištění... Žalobkyně proto navrhla pro obžalovanou trest v rozpětí sazby 15 až 20 let - za vraždu ve stadiu pokusu. Soudní znalec František Vorel potvrdil, že u malé Aničky zjistil těžkou intoxikaci - ohrožení života nevyloučil, uvedl však, že by dívka pravděpodobně nezemřela. V případě neléčené otravy však upozornil, že dítěti hrozily trvalé následky. Anička mohla oslepnout! 

Proč chtěl obhájce ústavní léčbu

Obhájce travičky Pavel Slabý naopak poukázal na tíživé životní poměry Anny J. A také na její psychické problémy. Soud nakonec skutečně sáhl i k povinné ústavní léčbě. "V prvním roce života byla dána k adopci. S adoptivními rodiči měla komplikovaný vztah... Ani manželství nebylo šťastné, byla opakovaně napadána manželem," tvrdil Slabý. Jeho klientka má podle něj i podle znalců těžkou smíšenou poruchu osobnosti, což ale nebylo důvodem k jejímu činu. Na rozdíl od propadání depresím, pokusům o sebepoškozování a dokonce i sebevraždu...

Přesto obhájce v závěrečné řeči upozornil: "Položme si otázku: Je to osoba klasicky kriminální, nebo potřebuje odbornou pomoc?" Navázal tak na návrh dalšího ze znalců, aby byla matka umístěna do ústavní léčby.

Případ Anny J. bohužel není prvním v Česku, kdy se žena pokusila otrávit své dítě fridexem. Matka z Nejdku na Karlovarsku donutila v roce 2010 svou dceru, která se vrátila z víkendu stráveného s otcem, aby vypila čaj s jedovatou chemikálií. Lékaře žena přivolala až po několika hodinách. Odvolací soud loni v únoru trest snížil na 17 let. Původně dostala u krajského soudu tato travička výjimečný trest 25 let vězení.

pelagie ( 13. května 2014 17:08 )

Tak bych to sice nepopsala, ale je vidět , ze záběrů v TV je to žena mdlého rozumu a v podstatě chudák, ten její druh, či manžel pěkné kvítko... chlap pokud si svůj vztek vybíjí na ženě je ubožák..když se mu tak nelíbila proč jí dělá děti ?? I.d.i.o.t

jana999 ( 13. května 2014 15:24 )

ne stejně mi to moc nehraje, otec ochutná jogurt a hned volá záchranku, tak mě by spíš napadlo, že je jogurt zkažený a vyhodila bych ho. No jestli jí fyzicky týral, tak to možná vzala na sebe, aby před ním byla zavřená v kriminále

bubliiinka ( 13. května 2014 12:35 )

trest 12 let to je k smíchu

popocatepetl ( 13. května 2014 12:19 )

Otec, který doma mlátil mámu až k nutnosti lékařských ošetření (při soudním líčení se k tomu přiznal), také asi bude otcem jen biologicky, citově ne.

popocatepetl ( 13. května 2014 12:17 )

V tomto článku bůhvíproč není uvedeno, že manžel se při soudním líčení přiznal k dlouhodobému domácímu násilí, kvůli kterému jeho žena podávala trestní oznámení, ale ve strachu je pak vždy stáhla. Domácí násilí a tíživou životní situaci, kdy žena nevěděla, co dělat (k adoptivním rodičům asi s dětmi utéci nemohla a na malé možná ani nevěděla o azylových místech), nelze řešit násilím na nevinném dítěti. byla po právu potrestána. Ale kdy bude souzen manžel za trestný čin domácího násilí, ke kterému se před soudem přiznal? Nebo bude společnost čekat, až si výbuchy násilí vybije na dětech ve své péči?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání