Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ředitel léčebny se měl o stařenku starat, místo toho jí ale obral o dům!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
8. května 2014
17:56

Měl chránit a starat se o nemocnou stařenku. Místo toho ale bývalý ředitel Lázní Letiny u Plzně Pavel Hucl (65) obral Jaroslavu Křížkovou (85) o její dům. Soud ho teď potrestal.

Křížková trpí Alzheimerovou nemocí. Kvůli ní se stala obětí neuvěřitelného hyenismu. Hucl využil toho, že stařenka, která nemá žádné přímé příbuzné, špatně vnímá realitu a nechal si od ní podepsat splnomocnění k prodeji jejího domku v Řevničově na Rakovnicku. Ten pak společně se známými z realitky Pavlem Kaiserem(64) a Marií Šnoblovou (41) prodali za 1,5 miliónu Kč. Stařence ale vyplatili jen 970 tisíc Kč. Provizi za prodej nemovitosti ve výši 211 tisíc Kč si rozdělili Kaiser a Šnoblová. Dalších více než 100 tisíc Kč stály poplatky a znalecké posudky. Kam zmizelo zbylých 200 tisíc Kč se neví. Soud teď nad povedenou trojicí vynesl ortel.

Podmíněné tresty

Bývalý ředitel Hucl dostal tříletou podmínku, stejně

jako realitní makléři Kaiser a Šnoblová. Soudkyně Drahomíra Regnerová jim zároveň nařídila, aby stařence zaplatili 529 tisíc Kč jako náhradu škody. Všem přitom za podvod hrozilo až 8 let vězení. „Obžalovaným muselo být jasné, v jakém zdravotním stavu poškozená je a že vůbec netuší, co její podpis na plné moci znamená,“ uvedla při zdůvodňování rozsudku soudkyně Regnerová.

Okamžitý vyhazov

Na podvod přišla sociální pracovnice a majitel Lázní Letiny Milan Matoušek začal ihned jednat. Vše nahlásil policii a Hucla okamžitě propustil. „Předal automobil, telefon a po pěti letech práce odešel z kanceláře jen s igelitovým pytlíkem v ruce. Trvalo to 10 minut,“ řekl Matoušek. „Je to hrozný. Nenapadlo by mě, že ředitel, kterému stařenka věří a měl se o ní starat, zneužije její bezbrannosti. Je to otřesný hyenismus,“ dodal Matoušek.

Jen pomáhal

Hucl vinu odmítá. „Paní mě sama požádala, abych jí pomohl s prodejem domku. Že je nemocná, jsem nevěděl,“ tvrdí Hucl. „Provize z prodeje domku byla 211 tisíc Kč. Tu jsem si rozdělil se Šnoblovou. Zbytek byly náklady na prodej,“ vysvětloval Kaiser, proč stařenka dostala tak málo peněz. Vinu odmítá i Šnoblová. Stařenka už v Letinech není. Soud jí zbavil svéprávnosti a skončila v jiné léčebně ve středních Čechách.

Řevničov podvod pobouřil

Bývalou učitelku Jaroslavu Křížkovou (85) mají v Řevničově na Rakovnicku všichni rádi. To, že přišla o dům pobouřilo celou vesnici. „Všechny nás to šokovala, jakou lumpárnu jí provedli. Bývala to taková elegantní dáma. Děti neměla. Dlouho byla vdova a pak žila s přítelem. Učila i mé děti,“ řekla Blesku Křížkové sousedka Věra Černá (65).

pepatiso ( 9. května 2014 20:39 )

no a stále je tady otázka-kde skončili všechny penízky?????

montyjack123 ( 8. května 2014 20:03 )

 Tomiku007v kazde diskuzi me v tom utvrzujes a dnes si to potvrdil na100% .Jsi D.E.B.I.L

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání