Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Matka Ivana Jonáka, kterého dnes propustí po 18 letech: Děsím se, co udělá!

Autor: František Prachař - 
28. dubna 2014
05:00

Paní Marie Machová (78), matka kdysi mocného muže Ivana Jonákova, viděla svého syna naposledy minulou sobotu 19. dubna. Spolu s jeho dcerou Veronikou ho navštívila ve věznici Pankrác, kde trávil poslední dny před propuštěním. Na svobodu se dostane po osmnácti letech a Blesk vydává unikátní knihu o jeho životě.

Ivanu Jonákovi zbývá do života ve vězení už jen pár hodin. Jeho matka ho přišla navštívit, aby se dozvěděla, jak a kde hodlá žít dál, co má v plánu dělat a jak mu ona sama v prvních krocích »venku« může pomoci.

„Raději jsem tam chodit neměla,“ řekla Blesku, když převzala knihu Ivan Jonák: Mafián bez mafie, do které velkou měrou přispěla.

Již toto pondělí vychází nová kniha z krimi edice Blesku Ivan Jonák: Mafián bez mafie. Již toto pondělí vychází nová kniha z krimi edice Blesku Ivan Jonák: Mafián bez mafie. | archiv Blesku

Tři hodiny křiku

Paní Machové se po rozhovoru se synem dodnes třesou ruce. „Půjdu do pekárny kmínovat a solit rohlíky, nahradím pár strojů,“ snaží se žertovat. Psychicky je ale na dně.

„Šla jsem za ním s dobrou vůlí a on na mě tři hodiny většinou křičel a obviňoval mne,“ svěřila se. Její syn se prý natolik změnil, že má obavy o jeho duševní zdraví. „Chtěla jsem za vším udělat silnou čáru a začít s ním znovu, od začátku. Ale nepůjde to,“ slzí Jonákova matka.

Video Radek John a Ivan Jonák. Víme vše o jejich setkání! - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Je cítit, že má strach z jeho návratu. Její syn totiž stále má trvalé bydliště v podkroví jejího rodinného domku. Kdysi ho zapálil, vyčetl matce, že mu rozbila lahev sirupu, polil schodiště benzinem a škrtl. „Učitelka, co u mě byla na bytě, zburcovala hasiče a s nimi přijela i policie. Ivan mi dodnes vyčítá, že jsem ho prý udala, a hrozil mi, že může zapálit znovu, až ho pustí. Bojím se,“ říká vyčerpaným hlasem paní Machová.

Co bude? Pokus o žhářství tehdy soudy připočetly k vykradení lékárny Nemocnice Na Bulovce (Ivan Jonák dělal partě feťáků řidiče), krádeže v autech i »vycucávání « benzinu. Pár let seděl na Borech a matku z toho viní dodnes. „A to tady, v tomhle pokoji po svém návratu z Borů klečel, plakal přede mnou i mým manželem a přísahal, že bude žít tak, aby se do vězení nikdy vrátit nemusel,“ dodává paní Machová.

„Pořád mě obviňuje z toho, že jsem mu prý rozkradla a vykradla Discoland Sylvie, připravila ho o auta, obrazy a bůhvíco ještě. Co bude, až se vrátí, nevím.“ Knihu o svém synovi pochválila. „Je pravdivá, on takový opravdu je,“ řekla Blesku.

Video Skamene se bojí propuštěného Jonáka: Kvůli dluhům a podivné sektě - Petr Soukup, Markéta Reinischová
Video se připravuje ...

suov ( 28. dubna 2014 16:04 )

Koupit jeho knihu, tak si s ni vytřu prd.l,,,

petrkramnypresident ( 28. dubna 2014 14:51 )

Tak matinka mu rozkradla Discoland Sylvie a teď se diví, že na ni synáček křičí

buban ( 28. dubna 2014 14:38 )

Mno, paní matko, co jste si vychovala, to máte. A propos-toho, co stihl už udělat, jste se nikdy neděsila?

babapsi ( 28. dubna 2014 14:34 )

Vy budete asi hodně mladý!

babapsi ( 28. dubna 2014 14:34 )

Vy budete asi hodně mladý!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání