Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Petarda připravila učitele hudby o sluch a definitivně o práci!

Petardu hodili Romové pod nohy učitek hudby pana Josefa Kyrala, když si chtěl vybrat peníze.
Petardu hodili Romové pod nohy učitek hudby pana Josefa Kyrala, když si chtěl vybrat peníze.  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
24. dubna 2014
18:42

Jihlavský učitel hudby Josef Kyral (62) míval absolutní hudební sluch. Na sklonku loňského roku mu Romové v centru města hodili pod nohy dělbuch, který explodoval. Teď slyší tóny, které ho mnohdy děsí! Policie případ útoku překvapivě odložila!

Konec kariéry muzikanta, který hudbě věnoval přes čtyřicet let! „Šel jsem si tehdy v pravé poledne vybrat z bankomatu peníze. Spatřil jsem jen záblesk a zaslechl ohlušující ránu,“ vzpomínal Josef Kyral na osudný den. Když se prý otočil, spatřil na lavičce u bankomatu klučinu, který mu petardu pod nohy hodil. „Na lavičce seděla asi jeho matka, která další petardy držela v ruce a zřejmě mu ji také zapálila,“ popsal šokující situaci, která ho následně připravila téměř o sluch.

Explozi měly zaznamenat kamery městského kamerového systému. Ty občany ve městě sledují téměř na každém kroku, ale když je jich skutečně potřeba, překvapivě selžou. „Na záběrech se nedalo téměř nic rozeznat, proto jsme posléze případ odložili,“ překvapila Blesk policejní mluvčí Jana Kroutilová. Kamerové záběry policisté prostřednictvím Blesku odmítli zveřejnit.

 Josef Kyral podstoupil léčbu v jihlavské nemocnici. Verdikt lékařů je neúprosný! „Konstatovali, že do původního stavu se mi sluch už nikdy nevrátí. Všechny vrchní tóny slyším zkresleně,“ stěžoval si Blesku. „Mám pocit, když s někým z kolegů teď hraji, že všichni kolem mě hrají falešně. Koupil jsem si novou televizi, ale to co z ní slyším je strašné,“ zoufá si jihlavský muzikant.

Jeho případ není jediný, na podobné útoky Romů ve městě si stěžují i další obyvatelé Jihlavy.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání