Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cukrovkář Vašík (†6) zemřel v bolestech: Rodiče mu místo inzulínu dávali bylinky

Vašík zemřel, protože mu rodiče dávali místo inzulínu bylinky.
Vašík zemřel, protože mu rodiče dávali místo inzulínu bylinky.  (Autor: Blesk -Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pecharová - 
22. dubna 2014
15:23

Nařčení ze zavinění smrti diabetického syna Vašíka (6) čelí u hradeckého krajského soudu jeho matka Jana H. (29) s druhem Ivanem D. (41) z Trutnova. Přestali léčit jeho cukrovku inzulínem. Věřili, že ho uzdraví bylinky. Po několika týdnech hoch zemřel.

I když od lékařů rodiče věděli, že hoch, který byl mentálně postižený a vedle cukrovky trpěl epilepsií, mozkovou obrnou a dalšími obtížemi, potřebuje k životu inzulín, klasické medicíně nevěřili. O lepší účinnosti je přesvědčila alternativní medicína.

Spojili se s přírodními léčiteli, kteří chlapce vyšetřili tzv. iris diagnostikou, při níž odhalují problémy z očních znamének. „Zjistili u Vašíka spoustu nemocí, ale cukrovku neviděli. Tvrdili, že cukr má jenom v hlavě a slíbili nám jeho uzdravení na 60 procent,“ uváděl u soudu chlapcův otčím. Dle rad léčitelů Vašíkovi postupně snižovali dávku inzulínu, až ji úplně vysadili. Chlapci místo něj dávali různé bylinky a kapky. „Já i partnerka necítíme vinu. My jsme si mysleli, že ho léčíme, ale akorát, že jinými přírodními prostředky, takže léčitelé mají na tom podíl viny, protože nás svedli na tuhle cestu,“ řekl muž.

Podle státní zástupkyně ale léčitelé rozhodně odmítli, že by rodičům nakázali, aby snížili nebo dokonce zcela vysadili inzulín. I když viděli, že chlapcův stav se spíše zhoršoval, lék znovu nenasadili. Vašík trpěl v bolestech, a zemřel na selhání organismu při hyperglykemickém komatu.

Vyšetřování navíc ukázalo, že matka s partnerem chtěli podobně postupovat i v případě Vašíkova brášky Dominika, který měl také různé zdravotní potíže a potřeboval brát léky. Hoch proto skončil v dětském domově. Minulý měsíc žena porodila své třetí dítě. Zdravou holčičku soud zatím svěřil údajně do péče matky obžalované ženy. Pokud se u soudu ukáže, že Jana H. a Ivan D. zavinili smrt syna, hrozí oběma až 16letý trest za spáchání trestného činu ublížení na zdraví a týrání chlapce.

anna1234 ( 23. dubna 2014 08:52 )

..ale včera, když vypovídali na kameru, tak to docela házeli na léčitele a co mě tedy zarazilo, když matka řekla..snad to dobře dopadne. Jak to dobře dopadne? Dopadlo to tragedií, nic dobře dopadnout tedy nemůže. Samozřejmě měla na mysli, že nebudou odsouzení, ale žít s vědomím, že jsem možná zavinila smrt dítěte, s tím by se mi žilo tedy opravdu velice špatně.

gabreta ( 23. dubna 2014 02:01 )

Tak podle tohodle článku se snadno soudí. Ale já to četl jinde, kde byly další informace a svědectví, podle kterých rodiče s klukem lítali po doktorech a třeba z nemocnice jim ho vrátili ve stejným stavu jako byl přijatej. Bylo tam řečeno že se o něj rodiče řádně starali. Na léčitele se obrátili, až když jim normální medicína nepomohla! Tak koho soudit? Ono asi není všechno jen černobílý a záleží co se do článku dát chce a nebo ne.

deratizator ( 22. dubna 2014 22:05 )

No, ti rodiče ale taky asi nebyli moc mentální sprinteři.

danoch ( 22. dubna 2014 20:44 )

Všechny ty šmejdy,kteří si říkají "léčitelé" by měli pozavírat!V lepším případě jenom tahají peníze z hloupích lidí,kteří jim věří,v horším případě to končí takhle!

pekna.potvora ( 22. dubna 2014 20:13 )

chudák chlapec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání