Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přimáčkl policistu na svodidla, zpovídá se z vraždy. Opilému řidiči hrozí až 20 let za mřížemi!

Autor: Vlaďka Hradská - 
26. března 2014
15:32

Neuvěřitelných 20 let za mřížemi hrozí Janu F. (34), který opilý najel při silniční kontrole na policistu a těžce ho zranil. Před táborským krajským soudem se za to zpovídá z pokusu o vraždu. Soudu řekl, že svého činu lituje, ale s tak přísným obviněním rozhodně nesouhlasí.

Hrůzné okamžiky se odehrály v pátek 18. Srpna večer na silnici u Kojčic na Vysočině. Dopravní policista Pavel Gottwald (39) stavěl auto, kterému nesvítilo světlo a nemělo registrační značku. Muž za volantem neměl řidičák, zato byl opilý a rozhodl se za každou cenu ujet. Zařadil zpátečku, srazil policistu, který spadl částečně do auta a rozjel se s ním proti ocelovým svodidlům. „Úmyslně do nich narazil se slovy, že se ho zbaví a že ho setřese. Chtěl policistu usmrtit. Zlomil mu několik žeber, natrhl játra a způsobil krvácení do břicha,“ zdůvodnila státní zástupkyně obžalobu. „Ten den jsem vypil asi 16 piv. Vůbec nevím, proč jsem to udělal. Byl to zkrat. Chtěl jsem jen ujet. Myslel jsem, že policista pouze upadl na vozovku.  Toho co se stalo, lituji. Postupem času to vůbec nechápu,“ kál se před soudem Jan F..

Policie původně nehodu vyšetřovala jako násilí proti úřední osobě. V listopadu ale vzala řidiče do vazby a případ překvalifikovala na pokus vraždy, kde je trestní sazba 15 až 20 let za mřížemi. Toto rozhodnutí překvapilo většinu lidí včetně některých policistů. Ti se ale nechtěli k obvinění vyjadřovat.

Těžce zraněný Pavel Gottwald byl v pracovní neschopnosti 8 měsíců. „Pořád na to myslím, přehodnocuji a situaci pitvám. Docházím k policejnímu psychologovi, teď jsem se vrátil do práce, ale pracuji v administrativě. Mám úlevy od tělesné zátěže. Zatím není jasné, jestli budu mít doživotní následky. Moc mě mrzí, jak to vše dopadlo. Bylo to zbytečné,“ svěřil se soudu zraněný policista. Předseda senátu Petr Černý bude mít těžký úkol. Policista i obžalovaný řidič popisují událost rozdílně. „Zajímavé pro posouzení případu budou výpovědi znalců z oboru psychiatrie a psychologie,“ uvedl Černý.

ollina ( 6. dubna 2015 09:03 )

bezodkladně: Až Vám takový agresívní nalitej blb zabije nebo zmrzačí Vaše dítě, budete se na to koukat jinak.

pepatiso ( 26. března 2014 19:53 )

kdybys potřeboval poradit s elektrikou tak ti zdarma pošlu manuál.

pepatiso ( 26. března 2014 19:46 )

Po klystýru to chce výplach žaludku a pár dní hladovky,a když ani to nepomůže tak 220 voltů přes čelní laloky prý spolehlivě zabírá.

pepatiso ( 26. března 2014 19:43 )

lepší je voko za voko,přikurtovat ho ke zdi a napálit do něj autem,a je to!potom si klidně může dát i 20 piv!

bezodkladne ( 26. března 2014 18:41 )

 20 let je moc za ten čin.Kdyby se nejednalo o policistu,tak by trest byl nižší,tím nechci toho ožralce omlouvat,ale mnohdy nedostane ani úkladný vrah 20 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání