Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Íránec, který sliboval informace o Hance a Tonče: Okradl nás o 2,3 miliardy!

Autor: vr - 
26. března 2014
05:21

Šlohnul nám 2,3 miliardy korun a žil si jako šejk! Platil 30 tisíc denně za apartmá v pražském Hiltonu a chlubil se kontakty s českými premiéry. Loni nabízel informace o Češkách Hance a Tonče unesených v Pákistánu. To je vizitka Shahrama Abdullaha Zadeha (42)!

Podle informací, které včera poskytla policie, využíval jeho gang 66 firem, kde ve vedoucích pozicích seděli takzvaní »bílí koně«. Od března 2012 do června bylo dovezeno 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska. Firmy falšovaly daňová přiznání a místo 2,3 miliardy korun se státu na dani z přidané hodnoty odvedlo směšných 2,6 milionu…

Teď skončilo v klepetech 13 obviněných včetně Zadeha a hrozí jim 9 až 13 let vězení. Samotného Zadeha, který je od roku 2010 českým občanem, dopadli v prezidentském apartmá pětihvězdičkového hotelu Hilton. „Mohu pouze potvrdit, že policie dorazila do hotelu a požádala o přístup do jednoho z pokojů. Hosté, kteří jej obývali, byli v klidu odvedeni,“ řekla Blesku mluvčí Markéta Šebková.

Student z Brna

Zadeh se narodil se v Dubaji rodičům Íráncům. V 90. letech studoval na Masarykově univerzitě v Brně medicínu. Vrátil se ale do Dubaje a pracoval jako realitní agent. Před jedenácti lety se stal šéfem developerské firmy dubajského šejka, byl ale obviněn ze zhruba dvoumiliardové zpronevěry a roku 2010 uprchl do Česka. Občanství získal díky krátkému manželství s Češkou.

V Obamově posteli

Podle katastru nevlastní v Česku žádné nemovitosti, trvalé bydliště má na adrese v centru Prahy. Bydlel ale jinde: podle Lidových novin v prezidentském apartmá luxusního hotelu Hilton, které stojí s parkovacím místem a internetem 31 tisíc korun za noc. Při svých návštěvách hlavního města zde nocoval i americký prezident Barack Obama. Měsíční »činže« pro dlouhodobější obyvatele? 930 tisíc!

Přimlouvali se premiéři

Uprchlík Zadeh tvrdil, že ne on, nýbrž šejk je tím zlodějem a okradl ho o 2 miliardy dolarů – cca 40 miliard korun. Za to, aby mu byly vydány, se měli v osobních dopisech zasazovat dva čeští premiéři úřednických vlád, Jan Fischer a Jiří Rusnok. A sám podnikatel prý tlačil na to, aby se stal českým konzulem ve švýcarském Curychu!

Sliboval pomoc Hanče a Tonče

Podle některých informací Zadeh sliboval pomoc a informace v případu unesených Češek, Hanky Humpálové a Antonie Chrástecké. Ty drží více než rok v zajetí v Pákistánu a nedaří se vyjednat podmínky propuštění. Co a jestli vůbec Zadeh v jejich prospěch vykonal tak není jasné.

Největší podvodník Dubaje

Aspoň tak se o něm v článku zmiňuje dubajský blog. Zadehovi v jeho honu za mocí údajně nebylo proti srsti předstírat vzdělání ve finančnictví či prominentní dětství, po městě se vozil v bílém voze Bentley a s důvěřivým šejkem spoléhajícím na tradici ústních dohod si ještě s nápomocí bývalé milenky málem vytřel »zadeh«!

marlen52 ( 26. března 2014 16:09 )

ONO MU TO KOUKÁ Z OČÍ TIHLE JSOU PRORADNÍ NEDÁ SE JIM VĚŘIT ALE VYUŽIL NAŠICH ZÁKONŮ BOHUŽEL

namna ( 26. března 2014 15:42 )

a chce se mi napsat, mně připadají stejní, ale němec a maďar jim můžou taky připadat na pohled stejní. A jestli mají různé kultury, hranice si "stanovili" historicky nedávno, tak chápu, že se nestále mezi sebou perou a je fakt, že se mi zatraceně nelíbí, že se roztahujou sem

mandat ( 26. března 2014 15:35 )

Je meziu nimi rozdil. Maji ruzne kultury i jazyky. To je neco jako Madar a Nemec. Taky nejsou stejny.

blanka19 ( 26. března 2014 15:29 )

vás okrádajú arabi a slovákov chcú okrádať scientologovia

namna ( 26. března 2014 14:31 )

jaký rozdíl? Myslím to vážně, já myslel, že jsou všichni arabové? Proto se mezi s sebou bijou a nám se nic po pravdě neřekne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání