Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Romský klan terorizuje celou vesnici: Bílý svi*ě, podpálíme vám barák!

Napadení ve Strýčkovicích dostali policejní ochranu (Ilustrační foto)
Napadení ve Strýčkovicích dostali policejní ochranu (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
21. března 2014
15:11

Bojí se vycházet ven, i když mají policejní ochranu. Oknem jim létají kameny a dlažební kostky a na ulici slyší jen nadávky. Obyvatelé malé vesničky na Domažlicku si prožívají hotové peklo, do vesnice se jim totiž nastěhoval agresivní romský klan.

Po posledním konfliktu, ke kterému došlo v pátek, mají někteří obyvatelé Strýčkovic policejní ochranu. Dva Romové tam totiž v noci napadli své sousedy a dlažebními kostkami jim vymlátili okna.

"Vyběhli jsme se sousedem z domu na dvorek a schovali se do přístřešku. Kostky nám svištěly kolem hlav, z oken se sypalo sklo. Šlo opravdu o život, takhle jsem se nikdy nebál,“ řekl serveru Novinky.cz jeden z poškozených.

Policisté pak muže zadrželi a obvinili z výtržnictví. Kvůli nebezpečí, že budou ve svém jednání pokračovat na ně soud uvalil vazbu. V domě však žijí další jejich příbuzní, a proto policie poskytla ochranu muži, který má proti zadrženým svědčit v jiném případu, kdy ho brutálně napadli. „Dřevěným hranolem mě srazili z motorky a pak zkopali. Křičeli, že jsem bílá mrdka a že mi podpálí barák,“ vysvětlil napadený.

Nedotknutelní?

Z této skupiny Romů má ale obavu celá vesnice. A není to poprvé, z jiné obce je již údajně vyhnali právě kvůli násilnostem. "Vytvořili tady jakousi diskriminaci naruby, chodí opilí po vsi a vykřikují, že jsme bílé svině, že nás rozsekají sekerou a vypálí domy. Smějou se nám do obličeje, že se jim nemůže nic stát, protože mají papíry na hlavu,“ popsal hrůzy, které si ve vsi prožívají, asi 70letý senior.

Podle Novinek je v domě hlášena pouze matka se dvěma syny, kteří byli skutečně prohlášeni za nesvéprávné, protože údajně trpí schizofrenií. Podle starostky tam však ve skutečnosti žije ještě další deset příbuzných a jedinou cestou je přezkoumat, zda se matka o syny stará dle platných nařízení. „V rámci institutu svěřené péče o nesvéprávného člověka platí přísná pravidla, pokud se zjistí, že je nedodržuje, mohou jí sebrat dávky,“ řekla starostka.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání