Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéf likérky Drak Čaniga: Čuměl jsem na to jak zjara!

Autor: Slávka Červená, lvi - 
10. března 2014
19:14

Dalším dnem dnes pokračovalo stání ve věci metanolové kauzy u Krajského soudu ve Zlíně. Během jednání vypovídal jako svědek i majitel likérky Drak Pavel Čaniga, podle kterého nepocházelo dvanáct tisíc otrávených lahví rumu a vodky z jeho závodu!

Lahve prý Čaniga viděl ve skladu Verdana Roberta Sedlaříka. „Na lahvích byly naše etikety a byly na nich i kolky. Na první pohled nebylo nic patrné. Ale při podrobnějším prohlédnutí bylo jasné, že byly lepeny ručně. My děláme vše strojově. Čuměl jsem na to jak zjara. Sedlařík si to nezkontroloval,“ potopil Sedlaříka Čaniga. „Kolky byly pravé, z číselné řady, která likérce patřila. Já jsem ale zbývající vždy vrátil na celní úřad. V květnu 2012 jich bylo 200-300 tisíc. Musely tam být zcizeny,“ reagoval Čaniga, který je nyní od ledna ve vazbě, aby neovlivňoval svědky v lihové kauze a je rovněž stíhán pro daňový unik za nezdaněný líh ve výši 2,7 milionu.

Smrtící byly už tři panáky!

Důsledek požívání zmíněných kontaminovaných destilátů soudu objasnila znalkyně z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě Marie Staňková. Podle té ke smrti vedla konzumace už tří malých panáků ze zmíněné směsi. "Jistou smrt znamenají tři vypité 40% panáky namíchané v poměru 1:1 etanol a metanol. Namíchali 10 tisíc litrů, 1:1 metanol s 96% lihem. Látka obsahovala podle rozboru 3 792 000 gramů metanolu. Smrtící dávka pro člověka je již 24gramy metanolu na litr etanolu,“ uvedla znalkyně Staňková.

Video Dalším dnem dnes u Krajského soudu ve Zlíně pokračovalo líčení v metanolové kauze. - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Každý člověk to podle jejích slov snáší individuálně. Je jinak odolný. Pijani ale neměli žádnou výhodu. „Nemá to vliv. Pokud se nedostanou do nemocnice, není pomoci. Museli by si jedině udržovat hladinu etanolu 1-1,5 promile. Etanol se odbourává rychleji a když klesne, začínají problémy,“ konstatovala.

Znalkyně byla předsedou senátu požádána, aby doplnila znalecký posudek. Má stanovit, kolik lidí by měl na svědomí šířený alkohol jednotlivými obžalovanými. Podle toho by mohl být trestný čin šíření závadných potravin překvalifikován na obecné ohrožení a všem by hrozily tresty až 20 let.

694ever ( 10. března 2014 19:24 )

Zde stojí METAN-akva, nejsilnější bojovník mezi Kiowy - on bude bojovat s bledou tváří Old Shatterhandem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání