Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Soudce o vraždě Draka: Manželé byli popraveni jako zajatci za války!

Autor: iža - 
10. března 2014
13:01

Poprava připomínající mafiánské praktiky nebo zastřelení zajatců za války, to byla likvidační vražda manželů Zbigniewa (+66) zvaného Drak a Jarmily (+58) Muszańske z Bohumína. Přesně tak včera zločin charakterizoval soudce ostravského krajského soudu Miroslav Mucha, který rozhodl o doživotí a dalších dvou výjimečných trestech.

Zloděj, lupič a otec dvou malých dětí Lumír Moric (42) dostal doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, přestože znalci u něj nápravu zcela nevyloučili. Seděl ale několikrát za zlodějny a v roce 2013 spáchal na ženách tři surové loupeže. Moric po celou dobu tvrdil, že jen kopal v garáži díru, o které si myslel, že je to montážní jáma.

Moric zůstal chladným

„O vraždě jsem dopředu nic nevěděl, vmanipuloval mě do ní Bohdálek, ohrožoval mě pistolí a hrozil i ublížením mé rodině,“ hájil se Moric. To mu však neuvěřil soud ani znalec klinické psychologie, podle kterého o rodinu ani o sebe žádný strach neměl. Verdikt doživotí přijal Moric bez jakýchkoliv emocí, dokonce se hned neodvolal a ponechal si lhůtu.

Zagora se sklopenou hlavou

Nejvyšší možný výjimečný trest (mimo doživotí) vyfasoval zřejmý strůjce zločinu a přítel Draka Michal Zagora (39), přestože evidentně manžele nezabil. Měl milionové dluhy a jako jediný věděl, že má Drak doma na hotovosti nejméně milion a půl. Ani on se k vraždě nikdy nepřiznal a tvrdil, že byli domluveni jen na loupežném přepadení manželů.

Hrob v ostravské garáži, kterou na sebe pronajal, měl prý sloužit k zastrašení. „Tomu nemohu uvěřit ani ve snu,“ reagoval včera soudce Mucha. Jisté je, že Zagora jako jediný nestřílel a hlídal venku před garáží, kde se konala poprava. U něj jediného šly z tváří číst výčitky svědomí, celý proces setrval se sklopenou hlavou a v závěrečné řeči se omluvil oběma rodinám a projevil lítost.

Bohdálek jako kovboj

Vystupování bývalého policisty Jiřího Bohdálka (55) před soudem přirovnali známí a příbuzní zavražděných ke kovbojovi a suverénovi. Díky polehčující okolnosti dostal ze všech tří kompliců nejméně, a to 27 let, protože jako jediný přiznal ke společnému plánování vraždy.

„Umí v tom dobře chodit, šlo o taktiku, aby nedostal doživotí. Přiznal jen, co chtěl, hlavně aby usvědčil ty druhé a nezůstal v tom sám, že střílel. Nikdy by svoji zbraň nedal z ruky,“ tvrdí Bohumínští, kteří proces sledovali. Verdikt si Bohdálek vyslechl také s klidem ve tváři.

Kdo zmáčknul spoušť?

Manželé měli ruce i nohy svázané kobercovou páskou, kterou jim vrahové i přelepili ústa. Postupně byli v kufru auta převezeni z Bohumína do pronajaté garáže v Ostravě. Zbigniew Muszański byl zastřelen ranou jistoty do pravého spánku. Jeho žena Jarmila měla přiloženou pistoli k levému spánku.

„Musela před svou smrtí vidět svého muže ležet v hrobě s prostřelenou hlavou. Až mně docházejí slova. Jsme snad někde na Sicílii nebo ve válce?“ hovořilo se těžce i soudci.

Video  Kriminalisté vykopávají těla zavražděných manželů  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Kdo byl vykonavatelem popravy a zmáčknul spoušť? „To nemá na rozsudek ani výši trestu vliv. Dvojnásobnou loupežnou vraždu spáchali organizovaně, společně, měli pečlivě rozdělené úkoly a byli jeden na druhém závislí. Všichni tři jsou tak rovným dílem odpovědní za zločin, který se svým provedením zcela vymyká obvyklým vraždám,“ uvedl soudce Mucha.

Podle vyšetřovatelů se vražda Draka a jeho ženy spáchaná loni poslední únorový den zapíše do dějin české kriminalistiky. Vrahové navíc musejí dceři a příbuzným manželů zaplatit více než jeden milion jako odškodné.

Jacktheripper ( 3. září 2016 00:16 )

Patyku....Bohumin to je takova smradlava zkurvena zumpa,proto tam uz tricet roku nejsem ale obcas zaskocim na pokec za kamosem.Suma sumarum:Vezmes sutr a trefis budto ciganskeho gamblera,fetaka nebo fizla!Bile holky se kurvi s cigosema protoze jim kurva prijdou exoticti...o cemz silne pochybuju krizi se to jak psi a pak ani neumi poradne cesky.Same more kajdzas a pasvare!Tihle tri ***i jestli je to neurazi meli jit rovnym dilem dozo dozo a dozo.Bohdalek je zkurvysynsky celnik a ryba smrdi od hlavy!Znam jeste par byvalych celniku kteri kurva na hranicich vydelavali na lihu a pasovani obecne kdyz zavirali oci!!!Musim rict ze bych tam nechtel strasit ani po smrti!No a Drak Muszanski zase tak za vodou nebyl...postavil si barak,koupil novou Lagunu.Dceri postavil barak no a taky si od nej pujcovali lidi jako Kolik Kolesar z Bohumina a ve smenkach neco bylo no a asi meloun mel u rodiny v Polsku.Ale ***i kdyby kseftovali s pernikem tak vydelaji vice a nedostali by takovou raketu!Dobre jim tak!At si honi curaky aji na vanoce v roce 2030!

petovasegra ( 10. března 2014 23:39 )

Zagora,ale to je jedno..To je hnus v tom okrese Karviná.... Bohumín-Morris,Zagora,Bohdálek Karviná-Kramný P.

patyk ( 10. března 2014 14:00 )

Jak vidím Bohdálka s vyholenou hlavou a vězenským mundúru,chce se mi zvracet...Za ním Zoriga.....K.u.r.va co to v tom Bohumíně žijí za stvůry..A to ještě není vidět toho polocikána Morrise..P.i.čo,to je trojka sviní...At tam zdechnou....A ještě at si do party vezmou Kramného...ČTVEŘICE z.k.u.rvených buzerantů....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání