Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Mexiku dopadli nejhledanějšího narkobarona: Zpívaly se o něm i písně!

 V Mexiku dopadli nejhledanějšího narkobarona "Prcka" Guzmána
V Mexiku dopadli nejhledanějšího narkobarona "Prcka" Guzmána  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. února 2014
11:56

Mexické a americké jednotky zatkly v noci na dnešek mexického drogového bosse Joaquína Guzmána, přezdívaného Prcek (El Chapo). Oznámil to dnes mexický prezident Enrique Peňa Nieto, který tak potvrdil předchozí informace tiskových agentur. Šéf nechvalně proslulého kartelu ze Sinaloy byl nejhledanějším obchodníkem s drogami na světě a posledních více než deset let se mu dařilo úřadům unikat.

Po několikatýdenní rozsáhlé pátrací operaci zadrželi Mexičané a Američané mocného narkobarona v přímořském letovisku Mazatlán ve státě Sinaloa. Zatčení, na kterém se podílelo mexické námořnictvo s americkým protidrogovým úřadem DEA, prý neprovázela žádná střelba. Dnes odpoledne místního času (večer SEČ) se mexická vláda svým velkým úlovkem pochlubila ve státní televizi poté, co Guzmána letecky převezla do metropole Mexika, kde putoval do vazební cely.

Nyní šestapadesátiletý Guzmán byl zatčen už v roce 1993 v Guatemale, v roce 2001 se mu ale podařilo utéct z přísně střeženého vězení v Mexiku v dodávce vozící prádlo z prádelny. Jeho jméno figurovalo na seznamu DEA nejhledanějších drogových zločinců. Kartel ze Sinaloy má na svědomí tuny kokainu a dalších drog propašovaných do USA a desítky tisíc mrtvých při bojích s konkurenčními drogovými gangy.

Za dopadení Guzmána nabízely USA odměnu pět milionů dolarů (100 milionů Kč), Mexičané 30 milionů pesos (45 milionů Kč). Majetek asi nejmocnějšího drogového bosse na světě vyčíslil magazín Forbes v roce 2009 na více než miliardu dolarů (20 miliard Kč) a zařadil ho tehdy na seznam nejbohatších lidí na světě. V Mexiku o něm bylo dokonce složeno několik oslavných písní.

Mexický prezident jeho dopadení označil za velký úspěch v tažení vlády proti drogové mafii. Podobně reagoval také americký ministr spravedlnosti Eric Holder nebo jeho kolega z ministerstva vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson, který zatčení Guzmána považuje za milník v boji proti pašování drog podél mexicko-americké hranice.

Soupeření mezi kartelem ze Sinaloy a konkurenčními Los Zetas si za posledních sedm let vyžádalo na 70.000 mrtvých. Zadržení Guzmána může podle agentury DPA rozpoutat boj o nástupnictví po mocném bossovi, známém svou brutalitou. Znalci mexického podsvětí předpokládají, že o místo v čele kartelu by mohli usilovat druhý muž organizace Jesús Zambada García, zvaný El Mayo, a bývalý policista Juan José Esparragoza Moreno alias El Azul (Modrý).

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání