Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úspěch lovců lebek: Zatkli 2 muže, kteří okrádali Čechy na e-shopech! Obrali i vás?

Kriminalisté zadrželi dvě mezinárodně hledané osoby.
Kriminalisté zadrželi dvě mezinárodně hledané osoby.  (Autor: Repro youtube.com)
Autor: lvi - 
13. února 2014
09:25

Další úspěch, tentokráte na mezinárodním poli, slaví čeští kriminalisté. V rámci spolupráce se zahraničními kolegy vypátrali a dopravili do České republiky dva muže, na které by vydán mezinárodní zatykač. Jeden se skrýval a podnikal v Dominikánské republice, druhý v Indonésii. Po dalším mezinárodně hledaném muži kriminalisté stále pátrají.

Na zmíněné muže byl vydán mezinárodní zatykač. Prvního muže dopadli čeští "lovci lebek" v Dominikánské republice. Muž s iniciály P. M. (35) je podezřelý z rozsáhlých podvodů. Podle zjištění kriminalistů měl prostřednictvím internetu zakládat falešné obchody (e-shopy), na nichž měl nabízet různý sortiment, včetně kosmetiky a elektroniky. Za objednané zboží požadoval zaplatit předem. Peníze nic netušící kupující posílali na fiktivní účty založené třetími osobami (bílými koňmi), kterým přislíbil určitý podíl ze zaslaných peněz. Z účtů pak měli tito "prostředníci" vybírat hotovost a tu zasílat prostřednictvím služby Western Union do Dominikánské republiky. Právě tam se skrýval hledaný 35letý muž, pro kterého peníze vybíraly další osoby, většinou dominikánské národnosti.

Částka, kterou za několik let podvodným způsobem vylákal od důvěřivých zákazníků, je odhadována v řádech statisíců. Muž byl již z podvodů obviněn, je vyšetřován vazebně a jeho trestní věcí se zabývá Okresní soud v Pardubicích.

Podle dosavadních zjištění jsou podvedených desítky, není ale vyloučeno, že jeho protiprávním jednáním jsou poškozeni i další zákazníci, kteří se doposud na Policii ČR nepřihlásili.

Indonéské intermezzo

Druhým dopadeným je muž s iniciály L. B. (48). Zmíněného muže se jim podařilo vypátrat až v Indonésii, kde kriminalisté rovněž spolupracovali s tamními úřady. Pražský soud muže odsoudil za majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce sedmi let. Trestného činu se dopustil z pozice předsedy představenstva obchodní společnosti, kdy jejím jménem objednal od různých dodavatelů zboží, které společnost následně prodala třetím subjektům, ovšem s tím, že původním dodavatelům smluvenou cenu nezaplatili a naopak inkasovali peníze od "třetích" subjektů, kterým zboží prodali. V souvislosti s touto trestnou činností, kterou spáchal od dubna do července roku 2002, způsobil dodavatelům, kterým za objednané zboží nezaplatil, škodu za několik miliónů korun.

Za několik málo týdnů letošního roku se policistům z Odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia podařilo zadržet a do České republiky dopravit již třetí mezinárodně hledanou osobu. Za celý rok 2013 se jednalo o osm hledaných, kteří byli dopraveni zpět do České republiky například z Dominikánské republiky, Thajského království nebo Švýcarska.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání