Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oběti doktora čuněte: Poliklinika, kterou Barták vedl, potají odškodňuje asistentky!

Autor: lm, INT - 
9. února 2014
11:35

Doktor Čuně je sice za mřížemi, jeho oběti ale stále nedočkaly spravedlnosti. Poškozené ženy se domáhají finančního odškodnění za zdravotní, zejména psychické následky, které jim Jaroslav Barták svým chováním způsobil. Poliklinika, která Bartáka i napadené zaměstnávala se s nimi snaží potají uzavřít dohodu.

Barták v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací.

Soudy lékaři uložily souhrnný trest ve výši 14 let odnětí svobody za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Podle státní zástupkyně v několika případech způsobil ženám těžkou újmu na zdraví.

Spolu s tímto rozsudkem se poškozené ženy začaly domáhat i náhrady za majetkovou i nemajetkovou újmu. Tu ale nežádají přímo po doktoru Čuněti, nýbrž po společnosti Codum s.r.o., která provozuje modřanskou polikliniku, v níž Barták figuroval jako spolumajitel a jednatel.

Zdravotnické zařízení se s ženami pokouší najít kompromis ohledně výše kompenzací. „My si přejeme dělat si dobré jméno svou medicínskou prací a o jiný druh medializace opravdu nestojíme. Opravdu potřebujeme, aby to už pro nás bylo ukončeno,“ vysvětlil pro Právo ředitel polikliniky František Fencl.

S jednou z poškozených žen se tak klinika dohodla na odškodnění ve výši 200 tisíc. Jde o polovinu částky, kterou žena původně požadovala. Společnost se nyní snaží dohodnout s 24letou bývalou asistentkou, která požaduje za trvalé zdravotní následky způsobené Bartákem odškodnění sedm milionů.

Barták v base svědomí příliš nezpytuje, ba naopak plánoval pomstu. Z vězení se totiž před nedávnem pokusil objednat vraždu advokát Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Frimanna z Teplic. V jeho hledáčku se ocitl i bezpečnostní expert Andor Šándor. Tito muži proti němu totiž svědčili.

ruudazvostravy ( 9. února 2014 18:58 )

Holt Bárt ye syce furt formát,akorát má strašně malího čů.ráka a to dámi bohužel nevotpouštěy.Yak se nevimetou s kchundy yedním vrzem fšecki pavučyny,tak to uš ye vopravdu na žalobu do Štrázburku.

gogo ( 9. února 2014 14:28 )

Z platů pro představenstvo jistě ne..

sores ( 9. února 2014 14:28 )

Ještě musím dodat, v Americe by tyto poškozené dostaly několik miliónů odškodného. To v Česku nehrozí, u nás max. pár tisíc.

gogo ( 9. února 2014 14:27 )

Naštěstí je již v base. Ale kolik podobných zrůd žije stále okolo nás ?

gogo ( 9. února 2014 14:26 )

Barták je skutečnou lidskou zrůdou. Kdyby zůstal u politiky, mohl to dotáhnout hodně vysoko. Je neuvěřitelné, kolik vražd ještě plánoval z vězení..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání