Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zpověď ženy, kterou přepadli na benzince lupiči: Myslela jsem na své děti

Na této benzínce Marcelu (36) přepadli
Na této benzínce Marcelu (36) přepadli  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský)
Autor: Saša Vetkovská, ljš - 
1. února 2014
06:50

Místo oslavy narozenin se bála o život. Šestatřicetiletou Marcelu, matku dvou dětí, přepadli během noční služby na benzínce v Poděbradské ulici v Praze dva lupiči. Drželi ji pod krkem, přivázali ji k židli a ústa jí zalepili izolepou. Jak se s traumatem vyrovnala?

Kdy jste začala tušit, že je něco špatně?

Měla jsem z nich špatný pocit, už když vstoupili dovnitř. Byli zvláštní, trochu zachumlaní. Nemám ráda, když není lidem vidět do obličeje. A nesundali si rukavice. To není běžné.

Říkali něco?

Nejdřív si ten menší, asi šéf poručil cigarety, pak se snažil nemluvit. Řekl jen klíč, sedni si apod. Mezi sebou skoro vůbec nekomunikovali, jen si ukazovali. Mluvili česky, ale měli cizí přízvuk.

Nenapadlo vás bránit se?

Ne a byl by to asi špatný nápad. Ani bych nekřičela. Měla jsem strach. Jen mě napadlo, ať si vezmou, co chtějí.

Napadlo vás, že by mohli použít větší sílu?

Bála jsem se, když mě táhl do té kanceláře, že mě něčím praští.

Když utekli, na co jste v první řadě pomyslela?

Na moje děti. Když jsem seděla v křesle a svazovali mě, běželo mi hlavou, jen ať mě nechají být, ať odejdou. Byl to hrozný strach.

 Jak se cítíte teď, máte volno?

Včera jsem už byla v práci. Vymínila jsem si jen, že už nebudu dělat noční. Nešlo sednout si a nedělat nic. Jakmile jsem přišla domů, začala jsem vařit a uklízet. Když jsem si sedla, začala jsem na to myslet, to nebylo dobré.

Co jste vařila?

Dělala jsem sekanou s bramborovou kaší a dušenou zeleninou.

Jaké to bylo, vrátit se na místo činu?

Takhle jsem si to nespojila. Byla jsem trochu nervózní, ale bylo to lepší než sedět doma. Odreagovala jsem se, celý den jsem se nezastavila. Doma bych na to musela stále myslet.

Napadlo vás někdy, že by vás mohli přepadnout lupiči?

Nebylo to poprvé. Už se mi to stalo v září 2012, na stejné pumpě. Tehdy jsem si řekla, že už se mi to nemůže podruhé stát, že by to byla hodně velká smůla.

Jaké to tehdy bylo?

Lepší. Nikdo nepřeskočil pult, nikdo se mě nedotknul, chtěl jen peníze. Dala jsem mu je, za půl minuty se otočil a odešel. Vlastně byl slušný, normální kluk, spíš byl asi v nouzi.

Neuvažujete o kurzech sebeobrany?

Ne. Myslím, že bych to nepoužila. To bych musela být velký přeborník zvládnout dva chlapy.

 

 

babcaa ( 1. února 2014 18:05 )

To taky ale s velkou pravděpodobností by se jim tato žena neubránila, akorát by je kladením odporu vytočila a sama na to nejvíc doplatila.

babcaa ( 1. února 2014 18:03 )

K nejvíce různě motivovaných přepadení žen docházelo za komunistů když se kolem desáté večer vracely z odpolední směny, případně při odnášení tržby na poštu, takže nějaký zákaz, pokud vůbec byl, nějak si nevzpomínám, že by byl (například ve zdravotnictví a gastronomii ženy za komunistů běžně v noci pracovaly, stejně jako třeba v pekárnách, přípravnách lahůdek a pod.), by ženy nijak nechránil a navíc já jsem pro svobodné rozhodování o všem co se mého života týká, ne pro umělé mantinely

babcaa ( 1. února 2014 17:54 )

Nesváděj to na demokracii. Násilné činy, i ty majetkově motivované, se děly vždycky a vždycky se dít budou.

janyna ( 1. února 2014 13:37 )

Moji známou přepadli taky Ukrajinci v obchodě a rovněž ji svázali. Ta se pak půl roku léčila u psychiatra, ale přesto se na stejné místo vrátila. Co jí taky zbývalo, práce bohužel pro 50 leté není. Je to smutné, kam ta demokracie došla

moiaza ( 1. února 2014 11:10 )

Paní vůbec nepochopila že to nebyli žádní zloději. Byli to jen slušní a poctiví občané ČR, kteří přišli slušně poprosit, zda by firma nepřispěla malou částku na vědecké, případně zdravotní účely. Nebo pro domov mládeže a pod. V naší republice se totíž neloupí, nekrade a hlavně se nikomu neubližuje. Jeden pán nám to už dávno říkal. Pravda a láska vždy zvítězí nad lži a nenávisti. Máme svobodu a demokrácii. Tak vážená paní. Přiště nelžete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání