Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pašerák na Ruzyni pašoval sloní kly za 1,6 milionu korun!

Autor: ČTK - 
31. ledna 2014
11:41

Pražští celníci zadrželi v úterý na letišti v Ruzyni pašeráka s 33 kilogramy sloních klů. Na černém trhu v Asii, kam mířil, by takové množství slonoviny vyneslo v přepočtu asi 1,68 milionu korun. Kly byly zřejmě ze slonů afrických, kteří jsou na seznamu nejpřísněji chráněných živočichů. Nedávno celníci odhalili na letišti také téměř sedm kilogramů rohů z nosorožce.

"Celníci objevili sloní kly při běžné kontrole zavazadel za použití rentgenu," uvedla mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská. "Při kontrole celníci postupně nalezli v několika kufrech celkem 18 různě velkých dílů rozřezaných klů," doplnila.

Slonovinu pašoval čtyřiadvacetiletý Vietnamec. Letět chtěl přes Rusko do Vietnamu. "Tento případ je dále šetřen jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Pachateli hrozí až osmiletý trest odnětí svobody," oznámila mluvčí České inspekce životního prostředí Simona Cigánková.

Slon africký je od roku 1989 zařazen na seznam mezinárodní úmluvy CITES chránící ohrožené druhy. "Cena slonoviny je značná. Pytlák sice dostane od překupníka za kilogram slonoviny jen 80 až 100 USD (v přepočtu 1624 až 2030 Kč), ale na cílovém černém trhu v Asii se slonovina prodává za 2000 až 2500 USD za kilo (40.600 až 50.750 Kč)," sdělila Cigánková.

"Slonovina pochází vzhledem k počtu špiček klů minimálně ze tří zabitých slonů," uvedla. Podle barvy jde o čerstvou slonovinu, ne o starožitnost. "Slonovina totiž postupně stářím a kvůli UV záření žloutne a působením vlhkosti může na povrchu popraskat," dodala.

V České republice se podle ní v poslední době objevuje stále větší množství nelegální slonoviny. "Je porůznu rozprodávána či vyvážena do Asie," sdělila Cigánková. Na konci loňského roku zase celníci na letišti v Ruzyni objevili mezi zásilkami dva pašované rohy přísně chráněného nosorožce tuponosého o celkové váze 6,8 kilogramu v balíku, který směřoval rovněž do Vietnamu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání