Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Roční holčičku zabila vlastní matka: Mohla žít, kdyby zasáhla sociálka!

Vanesku zabila její vlastní matka, nezastala se jí sociálka ani soud
Vanesku zabila její vlastní matka, nezastala se jí sociálka ani soud  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lm, Aha! - 
18. ledna 2014
11:49

Z tohoto příběhu mrazí! Krátký a naprosto otřesný život měla malá Vaneska (†1,5) z Frýdku-Místku. Holčička zemřela na následky vážného zranění, které jí způsobila vlastní matka Nikol (18). Vše ale mohlo dopadnou jinak, kdyby sociální pracovnice včas zasáhly...

První, kdo vyjádřil obavy o osud roční holčičky, byla devětatřicetiletá Monika, která loni o dítě tři měsíce pečovala. V březnu roku 2013 k ní matka přišla s tím, že ji s dítětem vyhodili z domu a ona nemá kde přespat. Pak matka zmizela a za holčičkou přišla jen párkrát na návštěvu. Nebyla ale zdaleka jediná "teta", která o Vanesku pečovala. Podle informací deníku 5plus2 Nikola měla před výchovou svého dítěte upřednostňovat mejdany, zábavu a alkohol.

Malá Vaneska si rychle získala srdce všech svých nedobrovolných opatrovnic. "Byl to takový brouček, který nikdy nezaplakal. Dokázala si hrát celé hodiny sama, sebehoupáním se uspávala. V sedmi měsících ale neseděla, problémy jí dělalo najíst se, dokázala jen pít," popsala holčičku Monika.

Právě Monika a někdejší přítel matky David kontaktovali sociální pracovnice s tím, že holčičce jde o život. Na úřadě ale nepochodili. "Pamatuji si, že paní ze sociálky nám řekla, že tam má sto lidí denně a nemá na nás čas," vysvětlil nezájem pracovnic David.

Případ se dostal až v prosinci před soud na popud babičky, které bylo 4. prosince dítě svěřeno do péče. Pro ty, kteří příběh Vanesky znali, to byl šok. Babička prý o holčičku nejevila do té doby žádný zájem a navíc žila s s agresivním mužem, který býval často opilý. Rozsudek ale ani nestihl nabýt právní moci a dva dny po verdiktu soudu matka holčičce těžce ublížila a malá Vaneska 8. prosince umřela v nemocnici.

"Policisté na základě zjištěných informací zadrželi podezřelou ženu. Následně ji kriminalisté obvinili ze zločinu ublížení na zdraví," uvedla krátce po tragédii pro krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Později vyšetřovatelé obvinění zpřísnili na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Matce Nikol tak hrozí trest odnětí svobody na 8 až 16 let. Holčička by ale zřejmě mohla žít, kdyby včas zasáhly pracovnice frýdecko-místecké sociálky.

atakdale ( 31. března 2014 12:53 )

pokud selhala sociálka, tak neodvedla práci, kterou odvést měla a tudíž by měl následovat postih neboli trest trest jak pro konkrétní osobu, která byla o případu informována a nereagovala, tak i pro nadřízeného té osoby oni by si to příště rozmysleli, to vám garantuju

setroseuros ( 19. ledna 2014 12:42 )

hlavne , ze maji socialni pracovnice plat a teple mistecko!! Soudy taky svim pomalym jednanim casto dopomohou, nez pomohou!!! V techto pripadech se ma jednat OKAMZITE!!! A v sakra skracenem jednani!!! Dite- krasne, nevinne, molo byt vychovano v rodine, ktera by jej chtela a byla by stastna ze je ma!!! Doufam, ze ta nezodpovedna krkavci mama dostane nejvyssi mozny trest!! V base si snasd bude nekdy spytovat i svedomi , ci nemela dat prednost svemu diteti pred alkoholem a zabavou!!! Kraaaava!

follett ( 19. ledna 2014 12:23 )

Potrestal bych i tu sociální pracovnici, protože i ona má svůj díl na smrti holčičky.

buban ( 18. ledna 2014 17:09 )

Nevím, v jakém regionu je u vás, ale v našem (JM kraj) je to dtto.

miriam ( 18. ledna 2014 17:09 )

Jestli to nebude třeba tím, že přikurtované v autě být MUSÍ a že v sámošce, když nesedí na vozíku, mu hrozí, že ho někdo ze stáda udupe... vám přijde bezohledné dítě v autě poutat do sedačky a v krámě ho mít na očích? No potěš koště... na nákup se občas musí, samo se jaksi nenakoupí. Nevím, komu strkáte na dovču dítě VY, já je beru sebou. Nakupovat jezdíme jednou do týdne, jinka jsme na výletch a hřištích - tak mne napadá, že když zmiňujete jen ty nákupy a auto, možná ani jinam než do obchodních center nelezete, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání