Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza methanol: Šéf Likérky Drak Čaniga a pět dalších jde do vazby

Čaniga stráví následující týdny v base
Čaniga stráví následující týdny v base  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, ljš, rys - 
16. ledna 2014
14:01

Jejich kšefty s nelegálním alkoholem stály život desítky lidí. Mnoho dalších má podlomené zdraví. Soud dnes poslal hlavy lihové mafie do vazby, mezi nimi i jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu.

Mezi obviněnými, které soud dnes poslal do vazby, je žena zlínského podnikatele Radka Březiny Stanislava či bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka. Policie po úterním zásahu na desítkách míst Moravy obvinila 15 lidí. Žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že akce Cela souvisí s daňovou trestnou činností, ale i s nezákonným ovlivňováním svědků, kteří mají svědčit v případu podnikatele Březiny. Toho čeká v jiné kauze příští týden soud v Olomouci.

Podle Šeredy jde nyní o více trestných činů. "Je to rozřazeno do dvou skupin. Jedna skupina se týká daňové trestné činnosti, druhá skupina nezákonného ovlivňování svědků, kteří měli svědčit v trestní kauze pana Březiny a spol. Trestné činy byly mimo jiné kvalifikovány jako účast na organizované zločinecké skupině, dále trestný čin krácení daní a nadržování," řekl dnes žalobce Šereda.

Soud dopoledne rozhodl o umístění do vazby v případě Dalajky, jednatele Morávia-Chem Radka Menšíka a dalšího obviněného Ivana Kovaříka. Později poslal do vazby i Březinovu manželku Stanislavu. Březinová se po rozhodnutí soudu nechtěla k ničemu vyjadřovat. Odpoledne poslal soud do vazby také Čanigu. U soudu se maskoval kapucí a odmítl k případu mluvit. Jeho obhájce Petr Dítě řekl, že si proti rozhodnutí podal stížnost. Ve vazbě skončil i další muž, Březinův spolupracovník.

Podle žalobce Šeredy je u všech obžalovaných vazebním důvodem obava z ovlivňování svědků. "U většiny jsou to i útěkové důvody, hrozí jim vysoké tresty. U hlavního obviněného je nejvyšší sazba až 16 let," řekl Šereda. Státní zástupci vazbu u některých navrhovali i z obavy, že by v trestné činnosti pokračovali.

Úterní zásah by mohl souviset v daňové linii případu se zajištěním zhruba milion litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun. Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost Morávia-Chem z Hrobic tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla.

Případ údajného korumpování svědků se týká podnikatele Radka Březiny, který ve vazbě čeká na soud. Společně s ostatními je obžalován za více než půlmiliardový daňový únik při prodeji lihu, jehož skryté zásoby policisté objevili předloni. Z vazby podle České televize údajně posílal instrukce svým spolupracovníkům, kteří se měli pokusit ovlivnit svědky, policisty či státní zástupce.

maxipesfik ( 18. ledna 2014 09:42 )

Oběsit...

andreslawicky ( 16. ledna 2014 15:39 )

Stále nám tady prezentují rodinu pana Březiny jako nějaké chudáky se zapadlé vesnice kdo zná ten kraj kolem Zlána ví dobře že Březina tam vlastní kde co a že půlka policajtů tam byla na jeho výplatní pásce to stejné celníci,úředníci na fin.úřadech myslím že Březina není žádný jouda a jistě si v době blahobytu dokázal zavázat nějakého toho soudce a hlavně věděl kam platit a nešetřil ani kasu levice ani pravice .Uvidíme jak rozhodne soud počítám že dostane tak 5-6 let něco bude vazba a na půlku je doma .Majetek má dávno vyvedený na osoby jako je otec,matka a na firmy které jsou účetně zcela v pořádku a ti kolem něj vědí že když budou držet hu.bu a dostanou nějaký trest tak že se o ně Březina postará když budou mluvit tak dostanou trest taky ale rozdíl bude že jejich příbuzní,děti,manželky zažijí peklo na zemi .Majetek Březiny není půl Mld. jak žvaní státní zástupce Březina nevlastní nic a jiní lidé nemusí prokazovat zcela nic jak k majetku přišli

andreslawicky ( 16. ledna 2014 15:33 )

To je vždy takový nářek chudých že ta smrt nezná rozdíly ale jak každý dobře ví lépe se umírá s tím že si člověk něco užil nežli s tím že měl celý život holý zadek to vlastně nežil ale přežíval

abvydavatelstvi ( 16. ledna 2014 15:10 )

Proč se někteří lidé snaží byt bohatí a neumí normálně zbohatnout ..... jenom podvody a krádežemi ..... když je policie chytí jsou schopní vlezt i do analu ..... jenom aby je nikdo neviděl a nefotil .... to jsou takoví hrdinové....!!! Vláda by co nejdřív měla vydat Zákon aby se zveřejnily ksichty... celé jména i adresy všech kriminalniku.... aby si lidé na ně mohli dávat pozor a tím by se snížila kriminalita....!!! Všem nenazrancum grazlum odkazuji aby si uvědomili že je na světě spravedlnost.... a to je Smrt ..... do hrobu si nikdo z vás nic nevezme a svědomí vám zase nedovolí si podvodem a krádeži nabytý majetek užit.... Osud neni nahlivy... ale je pamětlivy .... a spravedlivý....!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání