Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krejčířův soudný den: Vydání do Česka nebo kauce?

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu
Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu  (Autor: Reuters)
Autor: lvi, ČTK - 
9. prosince 2013
07:39

Českého podnikatele Radovana Krejčíře dnes v Jihoafrické republice čekají zřejmě dvě soudní stání. Soud by se měl opět zabývat českou žádostí o Krejčířovo vydání do Česka, odkud podnikatel uprchl před policejním vyšetřováním. Soud by měl také rozhodnout, zda v Jihoafrické republice bude kontroverzní Čech stíhán na svobodě.

Koncem listopadu ho totiž jihoafrická policie zadržela kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu.

Rozhodnutí o kauci soud opakovaně odkládal. Krejčíř nabízí finanční záruku 50.000 randů (100.000 korun), prokuratura ale s kaucí nesouhlasí, neboť se bojí, že by před spravedlností mohl uprchnout za hranice.

Případ se týká únosu bratra drogového kurýra, který prý pro Krejčíře do Austrálie pašoval pervitin. Drogy ale nedorazily a kurýr zmizel. Spolu s Čechem se v této věci zodpovídají další tři lidé, a to včetně dvou policistů.

Krejčíř podle obžaloby navíc bratra kurýra surově mučil, když poléval mu hlavu vařící vodou a psychicky ho vydíral. Poté muže zanechal zcela bezprizorního a nehého na předměstí Johannesburgu v polích.

„Jeho lidé“ údajně vydírali prokurátora

Krejčíř před soudem bude čelit ale ještě jednomu "problému. Prokurátor Louis Mashiane prý obdržel před dvěma týdny během jízdy autem hovor ze soukromého čísla. "Volající řekl, že pokud vím, co je pro mne dobré, nebudu se stavět proti kauci," popsal Mashiane hovor podle jihoafrické tiskové agentury SAPA. "Předpokládám, že osoba, která mi volala, mě chtěla zastrašit, abych nebránil propuštění Krejčíře na kauci," dodal prokurátor, který měl prý později další hovor z jiného soukromého čísla, ten ale už nezvedl.

Telefonickým výhrůžkám údajně čelil i jeden z utajených svědků obžaloby. Jeden z Krejčířových spoluobviněných, Čechův blízký spolupracovník Desai Lupondo, mu prý volal z vězení, že ví, že je jedním z těch, kdo ho dostal za mříže. "My ti ukážeme," varoval ho prý Lupondo a později mu neznámý volající doporučil, aby "nechal toho bílého muže na pokoji".

Argument o zastrašování svědků použila prokuratura už při minulých přelíčeních. Někteří z nich údajně dostali výhrůžky smrtí, a podle mluvčího policie Solomona Makgaleho některým dokonce někdo otrávil psy.

"Uprchlík" Krejčíř se do Česka zřejmě hned tak nepodívá

Stání ve věci Krejčířova vydání, kterého se české úřady roky neúspěšně dožadují, bude zřejmě odročeno. Krejčíř, který byl mezitím v Česku pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik, totiž požádal v zemi o azyl a do vyřešení této záležitosti nemůže být díky uprchlickému statusu deportován.

strnad86 ( 10. prosince 2013 10:29 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

andreslawicky ( 9. prosince 2013 14:42 )

On spolupracuje v J.A.R ti ani nic jiného nezbývá tam každý platí nějakou část policie a soudu pořádek tam byl jen do doby kdy ten ne.g.r co právě pošel seděl v base to tam bylo jako v ráji tedy pro bílé neg.ř.i tam drželi hubu a makali jako mravenci dnes je to ne.ge.r.ská zem kde platí právě to co dělá Radovan dříve střílí a potom se ptá

andreslawicky ( 9. prosince 2013 14:39 )

Zatím je jeden svědek který je zároveň dlužník to je opravdu věrohodné,nemají nic bude jen záležet který ne.g.r to bude soudit a jestli podle důkazů nebo podle tvrzení dlužníka a zkrachovalého fízla na kterého nezbylo už na výplatní pásce u Radovana místo

andreslawicky ( 9. prosince 2013 14:37 )

V J.A.R umřel nejslavnější ne.g.r planety tak mají smutek a Radovan možná nebude ani kauci potřebovat jestli mu tedy poslal nějaký věnec

strnad86 ( 9. prosince 2013 10:02 )

Čau, už máte vyřešený vánoční dárky? Nakupte si je přes portál www.AkceZ.cz a my Vám vrátíme peníze z každého nákupu. To samé jako 1. v ČR u pojištění, spoření, či hypoték. Stačí se zdarma a bez závazků zaregistrovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání