Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čtenáři v diskuzích šokují: Lidi na zakázaných lanovkách? Běžná praxe!

Autor: lvi - 
3. prosince 2013
13:41

Tragédie, při níž se u Špindlerova Mlýna utrhla nákladní lanovka s rodinou, vyvolala vlnu emocí a diskuzí. Podle čtenářů se může kdykoliv opakovat. Na českých horách se prý nachází stovky podobných lanovek a jsou tak doslova časovanou bombou.

Podle diskutujících na Blesk.cz na českých horách existuje řada nákladních „černých“ výtahů a podomácku vyrobených lanovek, které návštěvníci hor vědomě či nevědomě využívají. "Nevím, čemu se divíte, když se někomu nechce, krátí si cestu lanovkou. Holt riskuje," zmínil uživatel PeterSSS.

 

"Známe to přeci všichni, každý, kdo měl za komunistů přístup ke zbytkovému materiálu si udělal na horách kladku se smyčkou a rozjel si na vlastní pěst černé vleky, lanovky a podobně. Kdo měl známé, tak to dokonce legalizoval a mohl to provozovat veřejně. Po převratu se nikdo na nějaká povolení neptal a ta zařízení jsou v provozu dodnes," uvedl jeden ze čtenářů.

 

 

Jiný komentář zase nabízí názornou lekci fyziky. „Nikdo neřeší obyčejný selský rozum. Odhadnu, že chlap vážil (oblečený na hory) 90 kg, dvě ženy dohromady 130 kg a ty děti dohromady 60 kg, k tomu bagáž dalších 20 kg, což celkem znamená cca 300 kg. Toto ta zásobovací lanovka přece nemohla zvládnout!!!Těch dětí je mi líto, ale ti dospělí...,“ uvedl Michal F.

 

 

 

Incident u Bumbálky do této kategorie nespadá

 

Podle dosavadního vyšetřování nicméně avizovaný páteční incident do „scénáře“ o nelegálních vlecích a lanovkách nezapadá. Zmíněná lanovka, která vede na 400 metrů vzdálenou chatu Bumbálka, byla zkonstruována a zkolaudována v 80. letech minulého století Československou plavbou labsko-oderskou (ČSPLO). Byla klasifikována jako zásobovací výtah.

 

Z šetření zatím také vyplývá, že obsluha lanovky nemohla zjistit, zda se na „palubě“ pojezdového vozíku nacházejí lidé či nikoli. Vizuální kontrola totiž není možná a telefonická komunikace zahrnovala jen zmínku o bagáži.

strnad86 ( 4. prosince 2013 10:32 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

moiaza ( 3. prosince 2013 17:06 )

Každý je strůjcem svého štěstí. Kdyby lidé nebyli pohodlni, nepadali by z lanovek.

maxipesfik ( 3. prosince 2013 16:02 )

To je ale snad proti předpisům ne??

maxipesfik ( 3. prosince 2013 16:02 )

Hm a kolik je nebezpečných atrakcí pro děcka.

mortis69 ( 3. prosince 2013 15:09 )

Souhlas Dělám na strojním obrábění a často jsem o výkendu na dílně sám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání