Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krejčířovi zmírnili trest: 11 let v base se zdálo soudu příliš kruté?

Jihoafrická policie Krejčíře zatkla kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos.
Jihoafrická policie Krejčíře zatkla kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2013
12:31

Uprchlík Radovan Krejčíř byl v Česku odsouzený na 11 let za více než půlmiliardový daňový únik. Vrchní soud v Praze mu nyní trest snížil o půl roku. Rozsudek je pravomocný. 

Krejčířovi soud však zároveň uložil pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl.

Do výměry trestu, jehož součástí je také pětiletý zákaz působení ve vedení obchodních společností, jsou započtena Krejčířova předchozí odsouzení. Podnikatel, který nyní pobývá v Jihoafrické republice, je tam podezřelý z únosu a pokusu o vraždu.

Krejčířovi kumpáni unikli kvůli Klausově amnestii

Spolu s Krejčířem vinila obžaloba z úniku jihlavské společnosti M5 také tři bývalé jednatele firmy - Milana Vítka, Jaroslava Kováře a Martina Haimanna. Kvůli amnestii exprezidenta Václava Klause, která se mimo jiné vztahovala na stíhání delší osmi let s trestní sazbou nižší než deset let, ale muselo být jejich stíhání zastaveno.

Miliardář policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. České úřady se od té doby neúspěšně snaží o jeho vydání. V pátek byl Krejčíř v JAR zatčen v souvislosti s podezřením z únosu a pokusu o vraždu, kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu ale byl převezen do nemocnice. Tamní média jej spojují s více než desítkou vražd a dalších trestných činů, policii ani soudům se však nikdy nepodařilo žádnou vinu prokázat a Krejčíř podobná tvrzení odmítá.

andreslawicky ( 28. listopadu 2013 14:36 )

Nikdo ho nebude vydávat proč taky??Prostě když bude v JAR horko půjde jinam.

andreslawicky ( 28. listopadu 2013 14:35 )

Spravedlnost je slepá a je psáno že zákony platí jen pro lůzu

nm48 ( 28. listopadu 2013 14:05 )

kdopak a kolik dostal do kapsičky že takovému šmejdu snížil trest sice zatím jen trochu ale následný snížení bude větší ,uznalá justice v banánové republice, no a o největším zločinci Klausovi už ani psát nechci

tarka ( 28. listopadu 2013 14:05 )

kdyby ho vydali do ČR, tak si tohle všechno mohli ušetřit

ivuska1 ( 28. listopadu 2013 14:03 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání