Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krejčíře ve vazbě mučí! Bití, dušení a paralyzér...Tvrdí jeho právníci a stále neví, kde je!

Autor: ČTK, lm - 
24. listopadu 2013
09:06

Jihoafrická policie se pokoušela dostat doznání ze zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře podle jeho právníků mučením. Vyšetřovatelé ho prý několikrát dusili a použili elektrický paralyzér. Také ho údajně surově bili. Dvojice lékařů prý potvrdila, že Krejčíř utrpěl zranění.

Krejčíř byl v pátek zatčen kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos. Policisté v civilu ho podle prohlášení advokátní kanceláře BDK odvezli v konvoji neoznačených vozů mimo město. Tam ho údajně agent s pomocí elektrického paralyzéru přinutil vystoupit z automobilu. "Poté, co ho dostali na kolena,... našeho klienta mučili, přetáhli mu přes hlavu plastikový pytlík a dusili, dokud neupadl do bezvědomí," citovala z prohlášení BDK agentura AFP.

"Po ztrátě vědomí mu dávali elektrošoky Tazerem, kladli mu otázky a bili ho. Utrpěl řezné rány na zápěstí a předloktí, a pak mu do ran nalili chemikálie, které mu způsobily prudké bolesti. Trvalo to asi 90 minut," tvrdí advokáti. Na dotyčné policisty prý podali žalobu.

"Je zřejmé, že policisté našemu klientovi upřeli právo na právní zastoupení, aby ho mohli mučit, a tak na něm vynutit určitá doznání," uvedla advokátní kancelář.

Neshody v řadách policie

Jihoafrický list The Sunday Independent poukázal na neshody panující mezi jednotlivými policejními jednotkami. Krejčíře se podle něj chystala zatknout zvláštní jednotka pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi), avšak předešla ji kriminální rozvědka. Hawks prý plánovala zatčení na páteční večer kvůli loňskému případu vydírání společnosti, které se specializuje na ražbu upomínkových mincí. Zpravodajci ale tento elitní útvar předešli. Krejčíře viní z pokusu o únos a vraždu z letošního června.

Policejní prezidentka Riah Phiyegaová na sobotní tiskové konferenci svolané kvůli Krejčířově zatčení odmítla dotazy na to, která jednotka za Krejčířovým zadržením stojí. Pouze vyhýbavě řekla, že "policie je policie".

Jihoafrické sdělovací prostředky tvrdí, že zpravodajci Krejčířovi včasným zásahem zabránili odcestovat za rodinou do Argentiny. V sobotu odpoledne prý chtěl odletět do Namibie a odtud měl pokračovat do Buenos Aires.

Zatčení Krejčíře

Jihoafrický nedělník také napsal, že jednotka zpravodajců předem specialisty z Hawks o úmyslu zatknout Krejčíře neinformovala, takže komando specializované na boj proti organizovanému zločinu bylo překvapeno. Agenti kriminální zpravodajské služby se prý rozhodli jednat samostatně na základě případu, na nějž tento týden upozornil tamní list Mail & Guardian. Podle něj přijal jeden z vysoce postavených členů elitní divize boje proti organizovanému zločinu "půjčku" v hodnotě 408 000 randů (přes 815 000 Kč) od společnosti Groep Twee Beleggings, kterou Krejčíř ovládá. Zprostředkoval ji Cyril Beeka, známý z podsvětí a bývalý šéf Krejčířovy ochranky.

Šetření, které proti Krejčířovi prováděla elitní jednotka Hawks, nyní podle jihoafrického listu zůstává stranou a soupeření mezi oběma policejními jednotkami prý může ohrozit širší vyšetřování Krejčířova případu.

Spojení Krejčíře s podsvětím

Sdělovací prostředky v JAR Krejčíře spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly. Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce.

V České republice byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Věc v poslední době zdrželo jednání o Krejčířově žádosti o azyl v JAR: ta byla sice zamítnuta, nyní se ale projednává Krejčířovo odvolání v této věci.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání