Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Adrianka (†3) se utopila v žumpě: Z její smrti viní matku a stavbaře!

Autor: shp, iza, ČTK - 
14. listopadu 2013
13:42

Adrianka (†3) byla malá usměvavá holčička, která si ráda hrála s kamarádkami. Její život však vyhasl poté, co se zřítila do žumpy, ve které se utopila. Před soudem dnes stanula matka i vedoucí firmy, která jímku vybudovala. Oba jsou podezřelí, že nesou vinu na její smrti.

Je to už rok, co Monika K. (25) pohřbila jedno ze svých dvojčat. Malá Adrianka (†3) si hrála na dvorku před domem a spadla do odpadní jímky, kterou ve vysoké trávě nebylo vidět a jejíž poklop někdo otevřel. Zoufalá matka vinila radnici i dělníky, nakonec sama stanula u soudu.

S poklopem někdo manipuloval

V osudný den ale s poklopem kanálu manipulovali dělníci spol. Fiko-Instal, kteří policii tvrdili, že jej řádně zajistili. Pokud by tomu tak bylo, dítě by jej nedokázalo otevřít, problém s tím má i dospělý. Rodina mrtvé holčičky obvinila i radnici a na protest dokonce přestala platit nájem.

Matce hrozí tři roky vězení

„Když nám úředníci den před pohřbem nabídli deset tisíc korun a chtěli, aby se o tom psalo v tisku, brali jsme to tehdy jako úplatek,“ řekla Blesku Monika K. Peníze odmítla, čehož dnes i lituje, protože nemá finance na důstojný pomníček, což ji velmi tíží. Ze smrti dcery se dosud psychicky nevzpamatovala a ke všemu byla nyní obviněna z přečinu usmrcení z nedbalosti, kdy jí hrozí až tři roky vězení.

Stavbař: S víkem jsme manipulovali, jak je běžné

Monika i stavbyvedoucí dnes stanuli u soudu. „Matka nezajistila trvalý dohled a nechala dceru bez dozoru. Druhý obžalovaný pak jako stavbyvedoucí nechal odpadní jímku jen s transportním poklopem. Jednalo se o lehké plastové víko, která mělo pouze zabránit vniknutí dešťové vody. Nikoho o tom navíc neinformoval,“ tvrdí žalobkyně. Stavbař s tím ale nesouhlasí. „Toto byl běžný postup. Jiné víko v objednávce nebylo," říká. Stání bylo odročeno na únor.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání