Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nagyová i kmotr Rittig pracovali za komunistů jako prodavači: Rittig však kvůli tomu seděl!

Autor: simao - 
16. září 2013
16:00

Již na příští týden pozvali kriminalisté k výslechu kmotra Ivo Rittiga kvůli kauze Nagyová. S Nečasovou milenkou ho spojují údajné schůzky přímo na Úřadu vlády, ale také podobná minulost. Zatímco Nagyová za komunistů začínala jako prodavačka v kantýně, Rittig dělal prodavače v samoobsluze, ze které se však ztratil pořádný balík peněz. A tak si pro Rittiga jednoho dne přišla policie...

Ještě za komunistů dělala Jana Nagyová prodavačku v kantýně strojírenského závodu v západočeském Chodově. To kmotr Ivo Rittig pracoval podle serveru ihned.cz jako prodavač v jedné pražské samoobsluze na rohu ulic Štěpánská a Žitná. Jenže zadělal si zde na velký průšvih. Za podvod a zpronevěru šel sedět!

Rittiga obvinili z rozkrádání socialistického majetku

Rittiga totiž v červnu 1985 zatkli a obvinili z účasti na rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. A dostal 9 let natvrdo. Měl se totiž podílet na zmizení 766 tisíc při inventurách onoho obchodu s potravinami, kde pracoval, tvrdí ihned.cz. "Krácení tržeb se v jeho (Rittigově) praxi stalo ve skutečnosti součástí jeho pracovního stylu," cituje server z rozsudku Nejvyššího soudu ČSSR z 8. června 1988.

Tři roky ve vazbě

Ve svých pětadvaceti letech tak šel Rittig skutečně sedět. Trest však dostal právě až v červnu 1988, kdy od jeho zatčení uplynuly tři roky. Ty přitom strávil Rittig ve vazbě! Kam se hrabe se sedmnácti měsíci vazebně stíhaný politik David Rath... Rittig si i díky vazbě odkroutil polovinu svého trestu ještě předtím, než ho na svobodu dostala rozsáhlá a mnohdy kritizovaná amnestie Václava Havla z roku 1990. Před soudem přitom za komunistů skončil i jeho zástupce František Hájek a podle ihned.cz házeli s Rittigem vinu za obří manko v prodejně jeden na druhého. Hájek dostal 4 roky vězení a musel zaplatit 10 tisíc, zatímco Rittig vyfasoval kromě trestu i pokutu 20 tisíc. 

Zahlazený trest a netrestaný Rittig

To vše je ale nyní již minulostí. Rittig se po revoluci vypracoval na jednoho z nejvlivnějších pražských podnikatelů a žije v Monaku, kde má trvalé bydliště a kde pobýval i během rozsáhlé razie na politiky, úředníky a kmotry. Svůj záznam z doby nadvlády komunistů si nechal zahladit a podle platných zákonů je na něj nutné pohlížet jako na netrestaného člověka.

K výslechu v kauze Nagyová půjde již příští týden

Přesto má nyní co do činění s policí - pracovníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajímá Rittigova výpověď v kauze Nagyová, a tak si kmotra, který se nedávno vrátil z Francie zpátky do Česka, pozvala na příští týden na výslech do služebny na pražském Perštýně. Proti Rittigovi však nebylo v kauze vzneseno žádné obvinění, policie jej pouze podezírá spolu s dalšími lidmi z korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. I proto razie probíhala i v pražském sídle Rittigovy firmy.

Video  Takto zasahovala policie u Ivo Rittiga  - Michal Pochylý
Video se připravuje ...

1917 ( 14. února 2014 01:19 )

 Nevážení modroptáčníci.Socany nemusím, ale Vy držte zobáky.Socani za celou dobu vládli pouze 4roky od r.2002 do 2006. Od r.1998 do 2002 díky opziční smlouvě právě s Vámi. Jinak jste vládli Vy a kam jste to dovedli.Největší zločinec, Váš zakladatel místo na hradě Mírov seděl 10let na Pražském hradě a chichtal se nám do ksichtu. To jsou paradoxy pane Vaňku. To se nestane ani v Africe, pouze v tomto Absurdistánu. A z a chvíli stejně skončíte na smetišti dějin a ani prašivý pes po Vás neštěkne. Už aby to bylo.

jana52 ( 13. ledna 2014 11:57 )

jo, jo, kdo nezáviděl za komunistů, ten nezávidí ani teď a naopak. Co se dá tomu šeredovi závidět? Že má ještě barák v Monacu? Tak ať má, odejde s prázdnou jako všichni....

jana52 ( 13. ledna 2014 11:51 )

ods přihlížela a socani co? Jo, pardon, ti měli pouze zavřený oči...

alohahai ( 18. září 2013 20:23 )

taky jsem začínala pracovat za 1500, jenže za nájem jsem zaplatila 80,-Kč a za chleba 2,10 Kč a ještě za bolševika už jsem měla 13 000,-Kč - nájem 500,-Kč a chleba stál stále 2,10 no a dnes je spousta lidí co má těch 13000, ale nájem 10000 co s tím, díky bohu mezi ně nepatřím, ale ani je neodsuzuju, protože kdybychom kradli všichni, tak by vlastně nebylo co krást, takže andreslawicky neodsuzuj něco co jsi neprožil

alohahai ( 18. září 2013 20:11 )

Já myslela, že v jejich kruzích se tomu říká, že byl pronásledován komunisty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání