Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Za zvlněnou dálnici dostal ředitel 15 milionů a byt?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Kateřina Kycltová, ČTK - 
23. prosince 2011
09:57

Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš… Takovými radami z filmu se zřejmě předešlé vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) patrně neřídilo. Tři jeho bývalé vysoce postavené zaměstnance totiž tento týden pozatýkala protikorupční policie. Mezi zadrženými je údajně i bývalý generální ředitel ŘSD Petr Laušman. Za uzavření nevýhodných smluv, mezi kterými byla i zakázka na zvlněnou dálnici D47, měl podle obvinění zinkasovat úplatek 15 milionů a byt v Krkonoších. Policie podala v pátek ráno návrh na vzetí do vazby třech bývalých zaměstnanců.

Policie zatkla celkem sedm mužů, z niž tři v předešlých letech působili v ŘSD. Konkrétně jde o dva bývalé manažery a podnikového právníka. Podle serveru iDnes.cz je mezi dvěma zadrženými manažery bývalý generální ředitel Petr Laušman. Všichni tři jsou stíháni kvůli nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Blesk právě o dálnici D47 na Ostravsku informoval už v sobotu v souvislosti s jejím zvlněním a vadami na mostech. V dálnici, za kterou dostali manažeři úplatek, se našly i kusy dřeva, cihly a PVC.

Policie nyní zahájila stíhání kvůli smlouvám, které Laušman uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi o pronájmu pozemků a zbudování odpočívadel a čerpacích stanic na zmíněných dálnicích. „Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo, mohl získat více než 264 milionů korun,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Dalším obviněným je majitel obou společností, který jednomu z bývalých manažerů ŘSD, zřejmě právě Laušmanovi, poskytl úplatek přes 15 milionů korun. Jako »bonus« navíc dostal byt v Krkonoších v hodnotě 1,7 milionu korun.

husqarnowicz ( 28. prosince 2011 07:32 )

Český manažer je ze stejné líhně jako český politik nebo pražský taxíkář. Ti nikdy nebudou mít dost. P.S.:těm slušným se omlouvám, ale je jich tak nepatrně málo, že už to nevytrhnou.

manolla1 ( 24. prosince 2011 01:22 )

oprava: zaslouží...

manolla1 ( 24. prosince 2011 01:21 )

Tito "vysoce" postavení grázlové, by měli dostat - to - co si zalouží..!!! Ale takových - jako jsou oni - je "HAFO"..!!! Je mi z takových zmetků, važně na zvracení!!! Za peníze,aj. jsou schopni, udělat cokoliv!!! ...!

petr3007 ( 23. prosince 2011 12:17 )

Kdyz uz nekoho berou do vazby, tak at se konecne deje vse stejnou merou na vsechny a tak vemte do vazby Grosse a spol. Co to je 15 mil, proti tomu co ukradli vysoci politici!!!

dfghjk ( 23. prosince 2011 10:28 )

Zase otazník, to čekáte páni novináři, že vám budeme na vaše otázky odpovídat? To si tu novinařinu představujete jako Hurvínek válku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání