Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fantom špitálů tahal lékaře za nos a kradl! Dostal čtyři roky

Fantom nemocnic Radek B. (37) dostal za krádeže a podvody čtyři roky vězení
Fantom nemocnic Radek B. (37) dostal za krádeže a podvody čtyři roky vězení  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
20. prosince 2011
07:03

Smrděl korunou a sháněl prachy na drogy. A tak si narkoman Radek B. (37) ze Zlínska udělal z tuzemských špitálů bezplatné ubytovny, kde obíral pacienty. Od loňska do letošního března simuloval různá zranění a úrazy a vystřídal 72 českých a moravských nemocnic! Půjde za to na čtyři roky do vězení.

Ve špitálech neplatil za pobyt a ukradl pacientům věci za 50 tisíc korun! Zdravotní pojišťovně udělal škodu za víc než 680 tisíc.

„Nikdy jsem nečekal na propouštěcí zprávu. Prostě jsem odešel,“ řekl v pondělí u Městského soudu v Brně Radek B. Za podvody a krádeže mu hrozilo až osm let vězení. Nakonec odešel s polovičním trestem, protože se všem poškozeným omluvil.

Muž, který se nyní léčí v psychiatrické léčebně, se postupně stal postrachem zdravotníků i nemocných lidí ve zdravotnických zařízeních v celé republice.

Vymýšlel si úrazy a zranění

Lékaře obalamutil například historkou, jak mu při výměně praskla pneumatika u auta. Pikantní je, že podvodník a zloděj nikdy neměl řidičský průkaz!

„Tvrdil jsem, že neslyším na jedno ucho, že je mi zle a motá se mi hlava,“ vypověděl narkoman před soudcem Petrem Schlagmannem.

Tomu se přiznal k neuvěřitelným 92 skutkům! Snad i proto byl předseda senátu, který rozsudek četl skoro tři čtvrtě hodiny, shovívavější při ukládání trestu.

Postrach nemocnic v době krádeží a podvodů potřeboval denně dávku tří gramů heroinu a pervitinu. A tak si vymyslel třeba úraz elektřinou nebo ze sebe udělal malíře, který spadl ze štaflí.

Bezostyšně okrádal pacienty

Ve špitálech pak pobýval den až několik dnů. Záleželo totiž na tom, jak movití byli pacienti, kteří s ním leželi na pokoji. Bral jim totiž mobily a peníze. Kořist v podobě drobné elektroniky pak prodával.

Policisté ho zatkli letos v březnu. „Tento neobvyklý případ je zvlášť zavrženíhodný kvůli tomu, že muž trestnou činnost zaměřoval na starší nemocné lidi,“ konstatovala žalobkyně Jana Spurná.

hu11 ( 20. prosince 2011 13:42 )

A skutečně těch 680 tisíc uhradí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání