Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zabil dva kluky: Jsi debil, když máš záchvaty a řídíš, volal spolujezdec

Autor: Jitka Pecharová, Kjos - 
21. listopadu 2011
14:32

Nepochopitelnou stále zůstává tragédie v hradecké Habrmanově ulici. Jaroslav N.(40) ve Fiatu Croma zabil na přechodu bratry Vítka (†6) a Františka (†3). Chlapci byli na návštěvě u prarodičů a šli s nimi na procházku, když do nich Jaroslav N. (40) smykem nacouval a srazil je. Na křižovatce se otočil a ležící děti přejel. Nakonec se rozjel dopředu a narazil do zdi domu. Jeho známí tvrdí, že jej stihl záchvat epilepsie! V pondělí projevil lítost a řekl, že si nic nepamatuje.

Řidič Jaroslav N. (38), který v sobotu v Hradci Králové zabil brášky Františka (†3) a Vítka (†6), poprvé promluvil. Před soudem, který rozhoduje o jeho vazbě, v slzách řekl: "Nic si nepamatuji, měl jsem epileptický záchvat. Je mi to moc líto."

Nehoda se stala po 14. hodině na křižovatce s klidným provozem. Řidič fiatu sem v tu dobu údajně přijel k herně s barem vyzvednout v něm svého zhruba stejně starého známého, který měl vypito. „Slyšela jsem, že si volal kamaráda, aby pro něj přijel. Když vešel, řekl mu, tak pojď, jedem. Z té silnice pak hodně zprudka vycouval. Pak jsem slyšela velkou ránu," popsala pracovnice herny Veronika Boušková.

Fiat nacouval do prarodičů s dětmi na přechodu, s vozem se pak v křižovatce otočil a ležící děti znovu přejel. Pak jízdou vpřed křižovatku objel přes chodníky i trávu dokola a vůz zastavil o zeď domu. Když pracovnice podniku viděla, co se stalo, zavolala záchranku a s dalšími kolemjdoucími běžela ke sraženým dětem poskytnout jim první pomoc.

Řidič zraněným nepomáhal, pak v klidu kouřil cigaretu

„Starší hošík ležel na silnici, druhý byl v trávě, byl to hrozný pohled. Dědeček bědoval a babička se vnukům snažila se mnou pomoci. Sama si stěžovala na bolest v zádech,“ popsala žena. Mladší hoch zemřel krátce po převozu do nemocnice, jeho bráška dvě hodiny před půlnocí.

Zatímco se Vítka s Frantou pokoušeli svědci nehody vzkřísit, viník tragédie, který měl jen šrám na hlavě, šokoval tím, že zůstal asi 10 minut sedět v autě a nepomohl. Z fiatu vystoupil až po příjezdu policie, před kterou pak s klidným výrazem kouřil cigaretu.

Jeho spolujezdec naopak běhal v šoku zmateně po parku a brečel. Přítomným lidem tvrdil, že šoféra přepadl epileptický záchvat. Podle serveru Týden.cz ihned po nárazu spolujezdec na řidiče volal: "Jseš debil! Co lezeš do auta, když máš záchvaty."

Zdravotní indispozici jako příčinu nehody nevyloučila ani šoférova známá, které havarovaný fiat patří. „Auto je moje. Měl ho ode mne půjčené. Vím, že trpí epilepsií,“ potvrdila majitelka auta.

Opilý ani zfetovaný nebyl

Policie se zatím nechce k příčině nehody vyjadřovat. Stále vyslýchá svědky, čeká na zpracování znaleckých posudků, výsledek technického zkoumání auta a lékařské vyšetření řidiče. Jasno má jen v tom, že řídil střízlivý a nezfetovaný. Kriminalisté vyhodnotili nehodu jako hrubé porušení pravidel silničního provozu.

„Muž byl obviněn ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti se sazbou až 10 let vězení,“ uvedla Ivana Ježková z hradecké krajské policie. Šofér skončil v policejní cele, ze které možná poputuje do vazby. Státní zástupce ji bude navrhovat hlavně kvůli obavám z ovlivňování svědků.

gogo ( 21. listopadu 2011 23:06 )

Ne - žena, která mu auto půjčila, prohlásila, že věděla že je epileptik. Takže ji absolutně nic neomlouvá. Dala vědomě do ruky nemocného člověka smrtící zbraň. K té tragedie by bez jejího rozhodnutí nikdy nedošlo... Rovněž v této situaci vinit prarodiče je více než trapné...

pari ( 21. listopadu 2011 19:15 )

jen aby to byl opravdu záchvat, copak takový záchvat okamžitě zas přejde???????????

nutelka0 ( 21. listopadu 2011 15:48 )

Protoze mu ho konecne blokli!

margarethka ( 21. listopadu 2011 15:45 )

tak je to v habrmanovce.... RIP chlapečci

zirafa ( 21. listopadu 2011 15:37 )

pejsane, asi neřídil, když to hovado po nabourání do toho baráku ještě sedělo několik minut za volantem, kde ho viděli svědci.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání