Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukradli mu kolo! Jeho pomsta: Podpálil fabriku za 25 milionů

Autor: op - 
7. listopadu 2011
13:07

Zatímco muž (35) popíjel v hospodě, někdo mu ukradl kolo. On pak z nepochopitelného důvodu ve vzteku zapálil trafiku. Z té se plameny rozšířily až na továrnu na výrobu svíček a ozdob, která lehla popelem. Žhář z Hrušovan u Brna způsobil škodu přes 25 milionů korun!

Policie ho koncem minulého týdne obvinila z obecného ohrožení, za což mu hrozí až 15 let vězení. Na soud si počká ve vazbě.

Nezaměstnaný chlap, kterého stíhají i za domácí násilí a už dřív měl oplétačky se zákonem kvůli krádežím, pytláctví, nebezpečnému vyhrožování a násilí proti úřední osobě, k jednomu z největších letošních požárů na jihu Moravy mlčí.

Opilce viděli na místě činu svědci

„Svědci ho ale viděli, jak stánek plný novin a tiskovin polil benzínem z kanystru a podpálil ho! Od trafiky se pak vzňala výrobna svíček, svátečních dekorací a keramiky,“ upřesnil kriminalista Vlastimil Jandera.

Podle něj bylo vyšetřování složité a zdlouhavé, protože v Hrušovanech se pohybuje skupina bezdomovců. „Motivem žhářského útoku bylo zřejmě naštvání pachatele, že mu někdo odcizil bicykl,“ dodal vyšetřovatel.

S ohněm bojovalo 14 jednotek hasičů

Podle něj pak opilý muž, který se až do zatčení živil sběrem železného šrotu, hledal kolo v obci a několikrát šel i kolem trafiky, v jejíž blízkosti bydlel. Když bicykl nenašel, zlostně škrtl zapalovačem.

„Plameny podle svědků potom dosahovaly výšky až dvaceti metrů. S rozsáhlým požárem v květnu bojovalo 14 jednotek hasičů. Jak novinový stánek, tak výrobna byly zničeny,“ uvedla policistka Petra Vedrová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání