Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Perla (8) z chatrče: Rodiče ji posílali žebrat!

Autor: Zbyněk Schnapka, Vlaďka Hradská, evakk - 
20. října 2011
05:00

Policisté nemají zatím žádnou stopu, která by je dovedla k Perle Mlčochové (8). A to i přesto, že požádali o pomoc všechny státy Evropské unie. Dívenka je přitom v ohrožení života. Její ošetřující lékařka totiž mužům zákona oznámila, že Perla je vážně nemocná. Rodiče žijí uprostřed šumavských hvozdů, ale dceru i s dalšími osmi dětmi odvezli do Španělska, kam se Mlčochovi každý rok uchylují před zimou.

„Kromě Španělska jsme požádali o pomoc i další státy. Bohužel, zatím bez výsledku,“ řekla Blesku Dana Ladmanová z ředitelství policie v Klatovech.

Najít Perlu na Pyrenejském poloostrově nebude patrně vůbec jednoduché ani pro španělskou policii. Rodina totiž stejně jako v Česku i za hranicemi žije svérázným způsobem. Nespí v hotelech ani penzionech. Za hranice odjela karavanem. Protože nezajíždí do kempů, tak nikde po sobě nezanechají stopu ve formě zápisu do knihy hostů.

„Rodina táboří s dalšími podobně smýšlejícími lidmi na pláži či na parkovištích a prostranstvích u pláže nebo někde u města,“ řekla Blesku žena, která rodinu Mlčochových dobře zná. „S ostatními tam pak často vaří jídlo ve společném kotlíku. Děti hrají jako potulní komedianti za peníze a i s rodiči chodí také trhat citrusy,“ dodala žena. Místní policie vždy po nějakém čase komunitu rozežene a oni pak táhnou o kus dál.

Jídlo od sousedů

Alternativní způsob života rodiny Mlčochovy v těsném sepětí s přírodou uprostřed šumavských kopců někteří lidé v okolí odmítají. Vyčítají zejména otci, Petru Mlčochovi, že vystačí jen se sociálními dávkami. Dětem prý toho moc nedopřeje, posílá je do lesa na houby, borůvky a další plody.

„Děti někdy stojí ve vsi u dveří a čekají, co jim lidé dají, nebo si utrhnou, co kde roste. I já jsem mu dával občas ryby, ale už jsem přestal. Když jde s dětmi na přezkoušení do školy, nesedne si na židli, ale na zem,“ řekl důchodce z Malče. Připustil ale, že děti jsou šikovné a některé i hudebně nadané.

„Kašpar s Prokopem si doma udělali kytaru. Krásně na ni hrají, k tomu zpívají španělsky a v okolí koncertují. Vydali i cédéčko,“ ukázal Blesku hudební nosič Josef Hejpetr z Malče. Sám si prý nejvíc oblíbil desetiletého Severina, který se stará o hospodářská zvířata a kterého učí včelařině. „Když se tu před lety objevili, lidé v nich viděli kočovné podivíny. Ale jsou to slušní lidé. Ti, co mají soucit, jim pomáhají,“ dodal Hejpetr.

eillenn ( 25. října 2011 13:56 )

Nevím,co je špatného na způsobu jejich života. To spíš nás jistý blahobyt zabíjí. Tihle lidé jsou víc odolnější,než my,co žijeme klasickým životem. Ať si dělají,co chtějí,nikomu neubližují. Dcera se určitě vyléčí

zlymikes ( 22. října 2011 05:13 )

Návrat k přírodě od civilizované společnosti,tak proč je odsuzovat nebo jim nařizovat co mají či nemají dělat podle nějakých pravidel stvořených církví či penězmi

bluedream ( 20. října 2011 16:30 )

Pozoruhodná je taky ta potřeba alternativních tatínků nasekat často těch dětí co nejvíc, a to i když nemají náboženské předsudky, nemají peníze a nezvládají děti stávající. Nikdo jiný tam není, takže otec si pak pěstuje u dětí kult osobnosti, které k němu vzhlížejí. To samé je i ten Parcifal Imanuel od dcery Mileny Dvorské.

oooo. ( 20. října 2011 16:19 )

No Mlčochovi obdobně ,stojí to za to , léúe řečeno my vyzkozušíme co naše děti vydrží a budeme se být v prsa co jsme dokázali. A vsadím se, že oba rodiče byli jistojistě původně opět měšťáky. Ach jo já si jen na stáří vzpomenu na vymrzlou latrinu u báby a stahuje se mi za.del a oni nevěda co to obnáší se k tomu vrací ne 100 let zpět, ale do období kde zamrzl čas jako v Indii. Jenže tam je to díky špatným podmínkám, zatímco tady jim to vyhovuje, natáhnout ruku umí každý, tam by nedostali nic a pochcípali hladem. Zní to krutě, ale bohužel je to pravda

hana512 ( 20. října 2011 16:10 )

Díky. Taky to tak vidím, na jedné straně anarchie nebo alternativa nebo co to je, ale penízky od státu brát to jo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání